Повежи се
На врх

Рођендан краља Петра II био празник Југославије

Како ће Југославија прославити краљев петнаести рођендан 7. септембра централна је тема дневних листова „Време“ и „Правда“, на данашњи дан, пре тачно осамдесет година.

У целој земљи сутра ће се, на најсвечанији начин усрдно, прославити рођендан Њ. В. краља Петра II, пише „Правда“ на насловној страници.

Догађај који се ишчекивао током године заузео је готово целу насловну страну дневног листа „Правда“, тог 6. септембра, пре тачно осамдесет година. “Сутра” ће краљ навршити петнаест година, што значи да Краљевина Југославија мора сачекати још три године не би ли овај монарх примио власт од Намесништва.

У тексту се наводи да је младом краљевићу на првом месту школа, али и да је врстан спортиста који се води мишљу “у здравом телу здрав дух”.

Правда пише и како изгледа један радни дан југословенског краља.

“Он ради у одајама свога Оца, чији се велики портрет налази изнад његове постеље. Одатле се пружа поглед на Дунав и Панонску Низију. Пошто доручкује у 7 и 45, излази у малу шетњу. Кад се врати почињу часови. Има три часа поподне”, наводи се у тексту.

Иако не помпезно као „Правда“ и дневни лист „Време“ известио је о рођендану југословенског монарха дајући му такође простор на насловници тог издања оценивши то као „празник Југославије“. Међутим унутрашње странице пуне су хвалоспева о краљу Петру Другом. Читаоци „Времена“ су такође могли да прочитају која су његова интересовања, али и да је река људи клицала краљево име дан раније у част прославe његовог рођења.

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

извор: www.danas.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи