Повежи се
На врх

Прва америчка британска принцеза

Британски принц Хари и америчка глумица Меган Маркл изговорили су јуче судбоносно „да“ у капели цркве Светог Ђорђа, надомак Виндзорског дворца.

фото: Odd Anderson – WPA Pool/Getty Images)

Ово краљевско венчање је посебно јер је Америка добила прву принцезу, британска краљевска продица прву мелескињу, а Велика Британија прву шансу да се модернизују строга краљевска правила.

После песме „Stand by me“, Бена И. Кинга, Хари се заветовао да ће Меган узети за жену „у добру и злу, богатству и сиромаштву, болести и здрављу“, и да ће је „волети и чувати док их смрт не растави“. Меган је поновила исти завет. Церемонија је била роматична и емотивна, младенци нису крили емоције, те није изостао ни страстан пољубац, који се сматра неприкладном блискошћу на краљевским венчањима.

Војвода и војвоткиња од Сасекса

Први црни бискуп Кери, одржао је емотиван говор о љубави и људским правима, али и о добу када је владало робовласништво, цитирајући речи доктора Мартина Лутера Кинга. Кум младожење је његов брат Вилијам, а Меган није имала почасну деверушу, односно куму. Краљица Елизабета је младенце даровала са титулом војвода и војвоткиња од Сасекса. Ово је први пут још од 1843. године да племић постаје војвода тог округа, док никада до сада није постојала војвоткиња од Сасекса.

Венчаница 400 хиљада долара

До последњег тренутка се није знао креатор и изглед венчанице, нити хаљине у коју ће се пресвући за свадбену прославу. Све мистерије су разрешене око изледа Меган, када је изашла из краљевског „Ројс ројса“ : дугачка бела хаљина са дугим рукавима, „чамац изрезом“, попут оних које је носила Одри Хепберн, огромни вео. Венчаницу је израдила британска дизајнерка Клер Вејт Келер, први женски директор у чувеној француској модној кући „Живaнши“. Како наводе медији, млада је, дизајн изабрала још у јануару, а коштала је неверованих 400.000 долара. „Можда звучи прескупо али то је венчање године и стотине сати је уложену у ручну израду ове предивне хаљине“, рекли су из краљевске породице. Подсећамо, принцеза Дајана је на свом венчању носила хаљину коју су дизајнирали Давид и Елизабет Емануел, док је Кејт Мидлтон носила хаљину модне куће Александер Меквин.

Прстен за принца од платине

По породичној традицији, краљица Елизабета јевео и тијару уступила младој Меган Маркл, из своје колекције накита. Меган je на венчању носила прстен од велшког злата, са дијамантом израђеним 1932. године, који је, такође, поклон краљице. Принчев венчани прстен је од платине. Оба прстена за младенце направљена су у лондонској јувелирници „Клив енд Компани“, која је израдила и веренички прстен Меган Маркл.

Млада је изнела природни изглед, скромно нашминкана. Носила је букет са 53 цвета, који симболизују број земаља краљевства. Венчана тоалета младожење и кума су традиционални – Хари и Вилијам били су у униформама британске коњице.

Меган је сама ушетала у капелу, јер њен отац због болести није дошао на церемонију. До олтара младу је одвео принц Чарлс. Одмах за њима, у цркву су ушли краљица Елизабета Друга и принц Филип. Кејт Мидлтон присуствовала је са принцем Џорџом и принцезом Шарлот, док је најмлађи принц Луис остао код куће са дадиљама. Младина мајка Дорија је била једини најближи гост са младине стране – отац, који је пласирао папарацо фотографије о припремама за краљевско венчање, због болести није присуствовао, а полубрат и полусестра нису позвани.

Више од 2.500 званица, без најближих принчевих пријатеља

На имању Виндзор укупно је било 2.640 позваних гостију. Међу њима 1.200 припадника „обичног света“, 100 ђака локалних школа, 200 људи из разних хуманитарних удружења, 610 мештана из Виндзора и 530 чланова краљевских породица. На списку званица су били Елтон Џон, Бекамови, Џорџ Клуни, многи други глумци, манекенке и разне друге познате личности. Принц Хари није позвао најближе пријатеље са којима је одрастао. Али, међу званицама су биле његове бивше девојке.

Церемонију на улицама, по проценама британских медија, пратило је 100.000 људи, а гледаоци крај малих екрана бројали су се у милионима. Пријем је одржан у хали Светог Ђорђа близу капеле, док је принц Чарлс, као младожењин отац, увече приредио приватни пријем за одабране званице.

Поклони – хуманитарне донације

Уместо поклона, младенци су замолили да званице уплате новац у хуманитарне сврхе, и приложили списак својих седам омиљених добротворних фондација и установа.

Слатко изненађење поводом краљевског венчања била је торта у облику срећног пара, принца Харија и Меган Маркл – у природној величини.Торту је ручно израдила послатичарка аматер Лара Мејсон из Браунвилса у Западном Мидлендсу. Гости су, између осталог, јели торту од лимуна и зове, са потписом Клер Птак из „Violet bakery“ у Лондону.

Цена свадбе, ситница

Трошкове свадбе, вртоглавих 32 милиона фунти, сноси Кенсингтонска палата. На обезбеђење су потрошили највише: снајперисти, полицајци у цивилу, дронови, војна технологија ради заштите целе краљевске породице и гостију. Остатак буџета је за храну, посластице, забавни део венчања, гардеробу и медени месец пара. Поређења ради, када су се венчавали принц Вилијам и Кејт Мидлтон 2011. године, трошкови су износили 28,85 милиона евра.Такође поређења ради – просечни трошкови венчања у Великој Британији су око 30.000 евра.

Нит’ Хари, нит’ Меган

Младенци се уопште не зову тако како јавност мисли. Харију је пуно име Хенри Чарлс Алберт Дејвид од куће Виндзора. Има 33 године и ово му је први брак. Млада се зове Рејчел Меган Маркл, има 36 година и већ је била удата, за глумца Тревора Енглсона. Развели су се 2013. године. Како је Хари шести у низу за наследство трона, сва строга дворска правила, око понашања и склапања брака, не односе се на њега.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости