Повежи се
На врх

Предлог за укидање назива Улице Краља Петра у Пљевљима

Грозница историјског ревизионизма, која годинама опседа актуелне црногорске власти, након деценија заобилажења стигла је и у Пљевља.

A338

Тако је први човек ове општине, Мирко Ђачић, обелоданио да би ускоро „коначно“ на дневни ред могла доћи и иницијатива да главна улица у том граду која носи име краља Петра, добије други и прикладнији назив. – Редослед потеза требало би да буде следећи: планирамо врло брзо да почнемо радове, изабран је извођач, сачекаћемо прописани рок за жалбе. Када се заврше радови, требало би повести процедуру кроз широку акцију да се пронађе адекватан назив за главну улицу, којим би сви Пљевљаци били задовољни – казао је Ђачић.

Са аспекта објективности стручњака…

За историчара др Александра Стаматовића, иницијатива председника Oпштине Пљевља не представља никакву новину. Она се, како оцењује, само уклапа у „толико пута већ виђени сценарио промене идентитета Црне Горе и брисања свега српког што је у њој“. Стаматовић, ипак, објашњава да је ову проблематику пре свега потребно сагледати кроз два аспекта, првог који је ужи и политички и ширег, глобалног, који је идентитетски.

– У ужем политичком смислу, Ђачић шаље поруку пред локалне изборе у Пљевљима не би ли се одобровољило бирачко тело припадника муслиманске и албанске мањине, шаљући поруку да се у Црној Гори раскрстило са свиме што је српско. То је логика која се своди на једну прилично смешну и дубиозну релацију, која каже да је нова и реконструисана улица уједно и нови почетак нечега лепшег, модернијег, уређенијег и напреднијег, што би у глобалном смислу било проширење идеје двадесетпрвомајске Црне Горе. Док је старо и назадно и све оно што остаје иза нас, дакле за старе генерације, а не за нове, било све што је српско – каже Стаматовић.

Брисање симбола јединства и уједињења

Стаматовић такође подсећа и да најављена иницијатива има свој дубоко симболички смисао јер је краљ Петар Први Карађорђевић препознат као краљ ослободилац и ујединитељ. – Петар Први Карађорђевић је, дакле, синоним не само српског, већ и југословенског ослобођења, такође, српског и југословенског уједињења, што је по свему антипод садашњој дукљанско-монтенегринској идеологији савремене Црне Горе и њене суштине – сматра овај историчар.

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости