Повежи се
На врх

После промене власти – жене „завладале“ Краљевином Шпанијом

Шпанија је добила нову социјалистичку владу: На министарским местима нашло се 11 жена и пет мушкараца, а међу њима је чак и један астронаут.

За министарку одбране именована је Маргарита Роблес, док ће Марија Хесус Монтеро бити на челу Министарства финансија. Премијер Педро Санчес изјавио је да, први пут откако се Шпанија вратила на демократски систем крајем 1970-их, у влади има више жена него мушкараца. Потпредседница нове владе, која ће бити задужена за обновљено Министарство за једнакост, биће Кармен Калво, иначе стручњак за уставно право и министарка културе од 2004. до 2007. године.

Најпожељнији зет шпанских мајки је нови премијер: Зову га Лепи Педро, шарм му је главно оружје. За хватање у коштац са жељом Каталоније за независношћу, која ће бити и један од кључних изазова нове администрације, биће надлежна Меричет Батет – каталонска посланица и правни експерт за питања устава.

Надиа Калвино, која је била генерални директор за буџет у Европској комисији од 2014. године, сада је именована за министарку четврте по снази економије у ЕУ. Долорес Делгадо, досадашња тужитељка за антитероризам, биће министарка правосуђа, док је Изабел Села министарка образовања, а Магдалена Валерио – министарка рада. За министарку одбране именована је Маргарита Роблес, док ће Марија Хесус Монтеро бити на челу Министарства финансија.

Женама су припала и руководеће позиције у министарствима правде и образовања, напомиње америчка агенција. Што се мушког дела нове владе тиче, Педро Дуке, инжењер и први Шпанац у космосу, поздрављен је у низу твитова као нови министар науке, иновација и универзитета. Истовремено, бивши председник Европског парламента и каталонски политичар који се залаже за јединство са Шпанијом, Жозеп Борел, именован је за министра спољних послова, што је разљутило неке сепаратисте.

Санчес је обавестио краља Фелипеа Шестог о именовањима пре објављивањана новог састава владе, а нови министри су на дужност ступили 07.06. 2018. У саопштењу, Санчес је поручио да ће његова администрација бити „напредна, модернизујућа и са Европом на уму“. Нови премијер је обећао и да ће почети преговоре с новом владом Каталоније, али је напоменуо да било какво решење мора бити у складу са шпанским уставом, у којем стоји да је земља „недељива“.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине