Повежи се
На врх

ПОКС: Враћамо монархију и војску на Косово

ГОЈКОВИЋ: : Хоћемо монархију, али и праведну реституцију, децентрализацију Србије, шесточасовно радно врeме, отварање досијеа и бољу сарадњу са српском дијаспором.

ГОЈКОВИЋ: Дешавало да нашим активистима, пред породицом добацују: „Шта глумите. Убациће вас Вучић у парламент…“ Резултат од 2,7 одсто, колико нам је РИК признао, је доказ да ПОКС није филијала власти, већ искрена монархистичка странка, али и да на следећим изборима прелазимо цензус!

Почео је нови ренесансни период обнове српске монархије!

Ово је став пре три године основаног, „Покрета обнове краљевине Србије“, странке данас познате по скраћеници: „ПОКС“!

ПОКС коме је недостајало неколико стотина гласова да буду у Републичкој скупштини. Странку је након разлаза са Вуком Драшковићем формирао његов заменик Жика Гојковић.

Те 2017. године монархија је била идеја коју су годинама уназад противници успешно компромитовали. Монархистички СПО, Вука Драшковића, за који је некада гласало више од милион људи, одавно више није излазио (самостално) на изборе. Да јесу не би добили ни један одсто подршке гласача.

Притом треба нагласити да је према истраживању Агенције САС, још 2013. године 39,7 грађана Србије подржавало идеју обнове парламентарне монархије. ПОКС-овци су, може се рећи, добро искористили ово расположење, пре свега код млађих људи. Њихова акција: „Поделе пасоша краљевине Србије“ одвијала се у исто време када се емитовала и популарна маратонска серија „Игра престола“.

Гојковић и активисти делили су бележнице – блокчиће у формату пасоша. На њима пише: „Пасош Краљевине Србије“, прве странице блокчића могу да се користе као бележница, док су на задњим странама, поред осталог, слике омиљених српских владара, текстић о томе да је Србија кроз 1240 година историје чак 1165 година била монархија, а само 75 година република…

Жикин слоган је без краља не ваља, док подмладак ПОКС-а ћесто користи слоган: „Повратак краља“, што је и назив једне сезоне популарне раније поменуте ХБО серије Игра престола. Добар програм, подршка академика Матије Бећковића, буђење интересовања младих за обнову монархије, нису били довољни да ПОКС постане и парламентарна странка након последњих избора. Од неопходних три одсто, ПОКС је добио 2,7 одсто подршке грађана.

Истовремено постоје озбиљне тврдње да је резултат ПОКС био преко трио одсто, али да странка није имала довољан број контролора, па су ствари штеловане на њихову штету.

О овој и другим темама за недељник Афера разговарали смо са председником ПОКС-а, Жиком Гојковићем.

АФЕРА: Да ли вам је тешко пао пораз на парламентарним изборима када је за улазак у Скупштину ПОКС-у недостајало тек 0.1 одсто?

ГОЈКОВИЋ: Не, на последњим изборима остварили смо врлодобар резултат. Верујем и да смо прешли цензус за Скупштину, зато смо се и жалили РИК-у и доставили доказе о томе. Ипак, има и једна добра ствар у свему томе. У јавности је покренута прљава кампања о томе да смо ми Вучићева странка и да ће нас он убацити у парламент. Што смо били ближе цензусу, више су нас оптуживали. Буквално се дешавало да нашим страначким активистима у улици где живе, пред породицом добацују: „Ма шта глумите са тим жалбама. Убациће вас Вучић у парламент, ви сте њихови.“ Наш резултат од 2,7 одсто, колико нам је РИК признао, сада је доказ да имамо подршку народа довољну да на следећим изборима будемо парламентарна странка, а истовремено је доказ да ПОКС није филијала власти, већ искрена монархистичка странка.

АФЕРА: Ви лично сте предложили да Србија не учествује у дијалогу у Бриселу, односно да прекине преговоре са Шиптарима?

ГОЈКОВИЋ: Србија не треба да учествује у дијалогу у Бриселу све док Албанци не испуне све што су се својим потписом обавезали до сада. Бесмислен је дијалог са Албанцима под покровитељством ЕУ и САД, јер шта год је до сада договорено, није испуњено од стране Албанаца. Заједница српских општина чека на формирање већ годинама, а потпис на вашингтонском споразуму се још није ни осушио, а Албанци су га прекршили званично позивајући БиХ да призна независност лажне државе Косово. Србија треба да заузме чврст став, да жели наставак дијалога, само под условом да се све што је договорено, пре тога спроведе у дело.

АФЕРА: Први на изборној листи ПОКС, био је један од хероја битке на Кошарама пуковник Љубинко Ђурковић?

ГОЈКОВИЋ: Велики број бораца из ратова деведесетих подржава ПОКС. У оквиру нашег програма ми се залажемо за већа права ратних ветерана. Пуковник је прави херој, он се у рату борио часно, а сада у миру је наставио да се бори за права својих бораца. Једна од ствари за које се ПОКС залаже је и борачки додатак за борце свих категорија, као и бесплатно здравствено осигурање по основу учешча у рату за све.

АФЕРА: Ви сте такође учествовали у ратовима деведесетих?

ГОЈКОВИЋ: Један сам од оних који су били на ратишту, распоређен у источној Славонији. Стациониран сам био у Даљу и одатле сам одлазио на прву линију. Често и у непријатељску територију, јер сам био извиђач-диверзант. Ратовао сам у селима Копачки рит, Шодоловци, Маркушице, Тењски, Антуновац, Сарваш…

Најтеже је било у Копачком риту, где је опасност вребала са свих страна, а ја сам био на најистуренијој тачки број 20. Чак ни храну нису смели да нам достављају, јер је опасност била превелика. У фебруару месецу смо спавали на земљи у импровизованим колибама. Најгоре је било 09. марта 1992. године када нас је напала диверзантска група хрватских Зенги. Тада смо једва извукли живе главе. Од тада тај дан славим као мој други рођендан.

АФЕРА: ПОКС се залаже за забрану ријалити програма?

ГОЈКОВИЋ: Постоји иницијатива Регулаторног тела за електронске медије, да се приступи изради правилника којим ће емитовање ријалити програма на свим телевизијама бити забрањено од 6 до 23 часа. Ми водимо борбу против ове пошасти од оснивања нашег покрета. У више наврата, у јавности али и Народној скупштини Србије, тражили смо да се, уколико није могуће његово укидање, ријалити програм емитује после поноћи, уз обавезу да ТВ куће које загађују културу нашег народа и васпитање младих, плате огроман порез. Прикупљен новац на овај начин најбоље би се искористио за помоћ при лечењу деце оболеле од тешких болести, за које држава тренутно нема новца.

АФЕРА: Европа и Србија суочавају се годинама са мигрантском кризом. Какав је ваш став по том питању?

ГОЈКОВИЋ: Направљена је велика грешка када смо отворили границе за пролаз миграната од којих су неки били и борци Исламске државе. Наша странка је дефинитивно против досељавања миграната у Србију, али смо исто тако противници било каквог екстремног решења. Проблем са мигрантима који малтретирају људе у Шиду, Суботици не би постојао, да смо применили Орбанов модел затварања граница. Мислим да такав проблем у монархији не би ни постојао. Краљ Петар сигрурно никада не би дозволио да у Србију, коју смо муком ослободили од Турака, слободно ушета више хиљада војно способних мушкараца који се представаљају као избеглице…

АФЕРА: Косово смо изгубили на сличан начин. Из Албаније су се под изговором економских миграција досељавали Шиптари?

ГОЈКОВИЋ: Њихова права тада је штитила комунистичка партија, док су Срби били малтретирани, па су напуштали Косово. Све док Албанци нису постали већина. Ипак тврдим да Косово нисмо изгубили! Јер Косово је под вођством Краља Петра ослобођено 1912. године и као део територије Краљевине Србије потврђено је међународним уговором, Лондонским споразумом о миру.

То су током Лондонске конференције аминовале велике силе. Потписале суга Краљевина Србија, Бугрска, Грчка и Турска. Тај међународни уговор није никад стављен ван снаге. То је споразум на основу кога Србија има међународно право да врати сада привремено окупирану територију Косова. Баш као што и на основу резолуције 1244 имамо право да тамо вратимо нашу војску и полицију.

АФЕРА: Држава све агресивније инсистира да грађани морају бити присилно вакцинисани, а деца одузета онима који их не вакцинишу?

ГОЈКОВИЋ: Члан 25 Устава Републике Србије јасно каже:

Нико не може бити подвргнут медицинским или научним огледима без свог

слободно датог пристанка. Став ПОКС-а је да вакцинација не може бити

принудна, већ да она мора бити ствар избора. Грађани сами треба да одлуче, да ли желе руску, америчку, кинеску вакцину, или не желе да се вакцинишу. То заиста треба да буде ствар избора.

АФЕРА: Поред монархије које још промене предлажете?

ГОЈКОВИЋ: Ми инсистирамо да се до краја спроведе праведна реституција,

децентрализација Србије, залажемо се за шесточасовно радно врме, отварање

досијеа и бољу сарадњу са српском дијаспором. Морам да кажем да је од

1945. године, највећи проблем култ личности. Један човек који се за све пита. Зато трпе институције и још увек немамо правну државу. Повратком краља то би се променило, јер краљ не зависи од гласова бирача.

Гојковић: Дража је рехабилитован, па заборављен

Председник Покрета обнове краљевине Србије, Жика Гојковић у разговору са новинаром Афере каже, да је део историјске неправде према генералу Југословенске војске у отаџбини, Драгољубу Дражи Михаиловићу исправљен, када га је суд рехабилитовао. Ипак, каже Гојковић, да је „безвезе“ да Дражу рехабилитујемо, а да га потом заборавимо и избришемо из историје. То се, каже, десило, када је на манифестацији у Прањанима одата почаст борцима који су спасили америчке пилоте током Другог светског рата, док су организатори и јавни сервис прећутали да су ти борци били припадници Југословенске војске у отаџбини, а да је командант операције био генерал Драгољуб Михаиловић…

-Операција Ваздушни мост или Операција Халијард највећа је акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату, а изведена је у Србији. Спашавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. Четници су на тај начин спасили више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године, подсетио је Гојковић.

Пише: Вук Станић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости