Повежи се
На врх

ПОКС тражио улицу за Благоја Јововића пре две године

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља одлуку Скупштине Града Београда да се четнику Благоју Јововићу који је убио Анту Павелића додели улица у Београду и подсећа да је још пре две године тражио исто.

– Не постоји баш ништа спорно у таквој одлуци јер је Благоје Јововић био само извршилац правоснажне смртне пресуде коју је суд Краљевине Југославије и Републике Француске изрекао 1934. године на суђењу Анти Павелићу у одсуству, због организовања убиства Краља Александра I Карађорђевића. Ову пресуду двају судова Јововић је извршио тек 1957. године, јер је Павелић од 1929. године побегао у Италију, Немачку и Аустрију и био недоступан органима гоњења Краљевине Југославије и Француске.
Јововић је пресуду извршио као припадник регуларне Југословенске војске у отаџбини коју је водио Дража Михаиловић, министар војни државе која је Павелића осудила, а то је Краљевина Југославија. Жалосно је да комунисти откад су преузели власт 1945. нису судили Павелићу због злочина над Србима у Другом светском рату, чак ни у одсуству. Они који данас одлуку о додели улице Јововићу критикују јер његов чин није „правно утемељен“, трудећи се да заштите право највећег злочинца над нашим народом откад је света и века, нису у праву чак ни са правног аспекта, јер је Павелић правоснажно осуђен на смрт од стране две државе – изјавио је потпредседник ПОКС, Војислав Михаиловић, унук славног генерала Драже Михаилoвића.
Преузето са: ПОКС
Фото: youtube/printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости