Повежи се
На врх

„Планина светлости“ за царски сјај

Британско царство – царство у којем сунце никада не залази – на свом врхунцу, почетком 20. века, обухватало је 23 одсто земљине лопте, а у њему је живело 24 одсто комплетне популације света.

То царство као такво више не постоји, али опстају његови симболи. Један од њих је и дијамант Кохинор. Кох-и-ноор је персијски назив који у преводу значи „планина светлости“. Многи га повезују са драгуљем „Сyамантака“ који се помиње у саскритским списима старим више од 5.000 година, али то је информација која, на жалост, не може бити доказана. Безимен је вековима био у власништву индијских махараџа, а име је добио средином 18. века када га је у рату освојио персијски војсковођа Надир Шах.

Постоји и легенда да је на дијамант бачена клетва која каже да ће онај који га носи владати светом, али и да ће упознати сву несрећу тог истог света. Легенда каже да једино богови или жене могу да га носе без последица. Да ли због клетве или је само реч о стицају околности из руку персијанаца дијамант се вратио у руке индијских владара почетком 19 века. Није прошло ни 50 година и британска војска је освојила Пенџаб и коннфисковала сву имовину, укључујући и драгуље. Кохинор је као посебна драгоценост бродом превезен у Британију. Занимљиво је да је посаду брода десетковала колера.

Дијамант је коначно предат краљици Викторији, која га је најпре изложила јавности у Кристалној палати током светске изложбе у Лондону. Међутим, многи су приметили да дијамант и не сија како су се надали, те је краљица наредила да се поново избруси. Oригинално дијамант је имао 169 фасета, имао је 191 карат и 38,2 грама, а био је дугачак 4,1 цм, широк 3,26 и дебљине 1,62 цм. Ново брушење трајало је 38 дана, а последица је било смањиивање драгуља. Нови дијамант је имао 66 фасета, 105,6 карата, 21,12 грама, а димензије су му 3,6 x 3,2 x 1,3 цм.

Сама краљица га је повремено носила у брошу. Да ли због клетве и ли нечег другога тестаментом је наложила да га могу носити само краљице, односно супруге краљева.Тако је и било. После њене смрти драгуљ је уметнут круну краљице Александре, пототм пребачен у круну краљице Мери и коначно је 1937. године уметнут у круну краљице Елизабете – краљице мајке.

Дијамант се може видети уживо у лондонској кули где је изложен заједно са осталим крунским драгуљима. Владе Индије, Пакистана, Ирана и Авганитана су све полагале право на власништво и тражиле од британских власти да им дијамант врати, али до сада ти захтеви нису били успешни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине