Повежи се
На врх

Омиљено одмаралиште Краља Петра чека реконструкцију

Једна од првих зграда у Србији која је добила телефон, текућу воду и аутомобил за госте, некада је блистала у Краљевини Србији. Изграђена је у част чувеног „Чика Пере“, блистала годинама, урушена кроз деценије, а тек данас се поново покреће иницијатива за њену адаптацију.

Вила „Драга“ у бањи Ковиљачи, некадашње омиљено место за одмор краља Петра Првог Карађорђевића, данас руинирана зграда, ускоро би могла да буде реконструисана.

Према најновијим инфорацијама које преноси лист „Вечерње Новости“, садашњи власник, компанија „Железнице Србије“ ће сагледати могућности да ово здање поново заблиста старим сјајем.

–  Некада популарни комплекс, данас је непрепознатљив. Срамота што нисмо у стању да спасемо те објекте од урушавања. Више пута само апеловали да се нешто предузме и сачува ово културно благо. Било је и заинтересованих инвеститора да купе вилу и врате јој стари сјај, али никада није дошло до реализације – каже за „Блиц“ мештанин Ковиљаче Владимир Вуловић, један од оснивача Удружења грађана „За Бању Ковиљачу“.

Историја настанка омиљеног краљевог места за одмор је врло занимљива: У време Херцеговачког устанка, лознички трговац Марјан Катић сакрио је Петра Мркоњићаод Турака и Обреновића. Трговац није ни слутио да је, заправо, спасао Петара Првог Карађорђевића, будућег краља Србије. Из тог сусрета родило се пријатељство, које је трајало и годинама касније после Петровог крунисања. У част свог пријатеља, лознички трговац изградио је вилу „Драга“ на најлепшем месту у бањи Ковиљача – изнад бањског парка и цркве, а испод брда и шуме, која крије „Ковиљкин град“. Вила је постала краљево омиљено место за одмор.

Прелепа грађевина, опремљена луксузним намештајем и сликама најчувенијих уметника тадашње Србије, била је једна од најмодернијих вила тог доба. Вила „Драга“ имала је чувени „васер клозет“, текућу воду на првом спрату, један од првих инсталираних телефона у Краљевини Србији и аутомобил. У то време, 1910. године, телефон и аутомобил имали су само најимућнији грађани престонице.

Осим краља Петра, у њој су одседали имућни трговци, професори, лекари – елита тадашње Краљевине Србије. Тако је вила „Драга“ почетком 20. века постала центар културних дешавања и симбол напретка.

Вилу су од власника, Катића, откупиле „Железнице Србије“ 1933. године, и преуредиле у „Железнички дом“. Објекат је годинама био омиљено одмаралиште грађана из целе државе. После распада СФРЈ и услед кризе у српским „Железницама“ и вила је запуштена. „Драга“ је данас руинирана зграда, дотрајалих зидина и са урушеним деловима крова,  која деценијама чека новац да била адаптирана.

Извор: Вечерње Новости/Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости