Повежи се
На врх

Обележена 115. годишњица рођења Момчила Гаврића – најмлађег каплара Првог светског рата

У „Парку бреза“ у Лозници, код споменика Момчилу Гаврићу, најмлађем ратнику Првог светског рата, данас је обележена 115. годишњица његовог рођења.

Венце су на споменик положили представници локалне самоуправе, Центра за културу „Вук Караџић“ и Војске Србије из касарне „Поднаредник Момчило Гаврић“.

У име града обратио се помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је рекао да је Момчило Гаврић симбол страдања, напретка и храбрости у Првом светском рату, али и пример да ако човек мисли да успе треба бити одлучан и само ићи напред.

О Гаврићу је казивао Горан Вилић, историчар и управник лозничког „Музеја Јадра“, који је подсетио да је Лозница први град који је најмлађем војнику Великога рата одао почаст подизањем споменика и да на Лагатору једна улица носи његово име „што је био наш дуг према таквој личности“.
Гаврић је рођен 1. маја 1906. у Трбушници код Лознице и тек што је напунио осам година остао је без мајке, оце, сестара и браће које су му августа 1914. године побили аустроугарски војници.

Тада се на Гучеву прикључио Шестом артиљеријском пуку славне Дринске дивизије и кренуо у рат. Успео је да препешачи Албанију приликом повлачења српске војске и дође до Крфа. Био је најмлађи каплар на свету, током пробоја Солунског фронта је рањен, а кад га је Војвода Живојин Мишић унапредио у чин поднаредника имао је само дванаест година.

Описменио се чекајући пробој фронта и повратак у отаџбину, а по завршетку рата отишао је у Енглеску и тамо завршио гимназију. У Београд се вратио 1921. и ту је остао до краја живота 1993. године.

Момчило Гаврић је најмлађи подофицир свих армија Првог светског рата, који од 2. новембра 2018. године, на стогодишњицу ослобођења Лознице, има у овом граду споменик, а његово име од јануара прошле године носи и касарна у лозничком приградском насељу Клупци.

Иначе, годишњица рођења обележена је нешто раније због предстојећих дана празновања.

КУРИР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости