Повежи се
На врх

Норвешки краљ остао без статуса „светости“

По Уставу од 1814. године, чланови норвешке краљевске породице  декларисани су као ,,свети“, а недавно су лишени овог статуса.

Норвешком краљу, Харалду Петом и његовој породици, по одлуци Норвешког парламента 8. маја 2018. одузета је титула  „свети“. Овај епитет је норвешки монарх добио 1814. године, када је био принуђен да уђе у партнерство са шведском монархијом. Предлог за одузимање тог, изузетно необичног детаља у личним именима чланова краљевске лозе, упућен је од три посланика у парламенту, који су рачунали на потребну подршку већине. Предлог се односио на промену спорног члана Устава који каже: „Припадник краљевске династије је светиња; не може бити осуђен или оптужен.“

Имунитет краља се усвајањем предлога није променио у толикој мери, само је избрисана  титула светости из имена особе краљевског рода. Норвешки монарх имао је другачије привилегије и права за разлику од многих других европских монарха, као и веома широка извршна овлашћења, што се у пракси сматрало као претерано и нефункционално, јер извршну власт у име краља обавља Национални савет. Краљ Харалд Пети на трону је наследио свог оца, Олафа Петог 1991. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине