Повежи се
На врх

Нордијски принчеви, краљеви и краљице

Скандинавија је једно од ретких подручја које је током своје историје увек било краљевина. Мењале су се, сједињавале и разједињавале границе, ратовало се много, али се уређење држава никада није мењало. Данас, Норвешка, Шведска и Данска су међу најнапреднијим земљама света. А које титуле носе њихове краљевске породице?

И по мајци и по оцу

Шведска краљевска породица

Шведски владари носе класичне титуле краља или краљице. Обраћање крунисаној глави је са „Ваше Височанство“. По рођењу, наследници трона добијају титуле војводе или војвоткиње неке области шведске државе. Те титуле су само церемонијалне и нису наследне, нити преносиве у браку. Пре владавине краља Карла XVI Густава, сваки члан краљевске породице који се венча са неким ко није „плаве крви“, губио је титуле. Данас принчеви и принцезе не морају да траже дозволу за брак са људима из народа, а губљење титула је само фиктивно, осим у изузетним ситуацијама. Шведска дозвољава наслеђе по женској линији, што значи да деца принцезе могу наслеђивати титуле мајке, али и мужеви принцеза постају принчеви. Право наследства трона имају само наследници краља Густава Адолфа, жене или мушкарци.

Примогенитура као фундамент суверенитета

Норвешка краљевска породица

У Норвешкој је јасно дефинисана разлика између владарске куће и владарске породице. Владарску кућу представљају наследници краља и они који су претенденти на престо и њихови брачни партнери. Они се ословљавају са „Ваше Височанство“ или „Ваше Краљевско Височанство“.  Краљевска породица су сви они који нису директни наследници трона. Они имају права на своје принчевске титуле, али немају никакав начин ословљавања у Норвешкој, док се у иностранству ословљавају са „Височанства“. Устав Норвешке даје право наследства само по мушкој линији, по принципу примогенитуре – устаљене традиције наследства, где први рођени наследник има предност.

Принчеви и принцезе при Данској

Данска краљевска породица

Док се у страним језицима представници Данске краљевске породице називају принчевима и принцезама од Данске, у данском језику се користи принчеви и принцезе „при Данској“. Деца монарха и њихови наследници се ословљавају са „Ваше (Краљевско) Височанство“, док се млађа деца која нису у реду да наследне трон ословљавају само са „Височанство“. Обласне титуле су наследне. Краљица Маргарета је својим синовима дала титуле гроф од Монпезата, тако је осигурала наследство титуле свог мужа, принца Хенрика, у оквиру породице. Дански принчеви чији бракови не добију одобрење монарха губе титуле. Они губе право на власт и титулу принца или принцезе, а добијају титулу грофа од Розенборга. Право наследства имају потомци не само краљице Маргарете, већ и краља Кристијана и краљице Александре.

Извор: Ројал централ (royalcentral.co.uk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости