Повежи се
На врх

„Ноћ музеја“ у Белом Двору

Врата Белог Двора на Дедињу и ове године су била отворена за посетиоце београдске манифестације „Ноћ музеја“.

Изложбу, која приказује династију Карађорђевић у периоду 1808-2018. године видело је више стотина људи. Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина поздравили су посетиоце, разговарали са њима и фотографисали се.

Поставка је повезала важне историјске прекретнице, догађаје из 1808, 1848, 1878, 1908. и 1918. и са личностима из династије Карађорђевић. Такође, изложба приказује и трајање краљевске породице кроз време, као једног од ретких континуитета у Срба.  Аутор изложбе је Душан Бабац, члан Крунског већа.

У време устаничког предаха, 1808. године Карађорђе је формирао први батаљон регуларне војске, обучену, наоружану и униформисану по свим критеријумима савремене Европе. Година 1848. је време европских револуција и почетак организоване борбе Срба пречана за добијање аутономије у оквиру Аустријске царевине. У то време је у Србији био кнез Александар Карађорђевић који је подржавао овај покрет.

У време ослободилачких ратова 1876-78, кнез Петар Карађорђевић се под именом Петар Мркоњић прикључио устанку против Отоманске владавине у Босни. У време Аустругарске анексије Босне 1908. године, престолонаследник Ђорђе је имао истакнуту улогу у демонстрацијама против овог акта противног међународном праву. Регент Александар је као Врховни командант био на челу српске војске која је ослободила све српске земље 1918. године. Данас, сто година касније, рођењем принца Стефана у фебруару 2018. године, отворено је још једно поглавље у историји краљевске породице Карађорђевић, која је органски повезана са историјским трајањем српског народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости