Повежи се
На врх

Непрочитани говор Краља Александра – Речи запечаћене крвљу

Говор који краљ Александар није стигао да одржи у Паризу, због атентата, пронађен је у унутрашњем џепу његове униформе, натопљен крвљу.

Живот и дело краља Александра Карађорђевића Ујединитеља, изненада су прекинули хици у Марсељу, испаљени приликом краљеве званичне посете Француској. Садржај папира пронађеног у џепу реденгота краљеве адмиралске униформе, први је објавио тадашњи водећи француски лист “Матен”, у броју од 11. октобра 1934. године и он гласи:

 “Колико волимо Француску, то цео свет зна. Та љубав има свој корен у дну нашег бића. Догађаји су је могли само изнети на врхунац приступачан људским осећањима и учинити је видном за свачије очи. Мој обожавани отац, краљ Петар, био је све време свог живота симбол верности и наше љубави према вашој племенитој и лепој земљи. Дивљење Југославије према Француској не потиче од јуче. У самој историји југословенског народа треба тражити зачетак. Век који везује данашњу Југославију са Наполеоновом Илиријом и Карађорђевом Србијом завршио се, по неизбежној историјској потреби, логичним и природним резултатом.

За далеким догађајима, у које су били умешани наши дедови, дошли су догађаји ближи нама, а у којима смо и сами учествовали. Ми се дивимо Француској, не само због њеног удела у нашој националној судбини, већ и због њене универзалне улоге коју она непрестано врши зрачењем своје мисли и својом делатношћу у свету. Ми јој се дивимо због праведности и хероизма њених поступака увек када треба бранити правду и устати против самовоље и силе у међународном животу. Исто тако и због огромне истрајности њених напора у спором и истрајном тешком процесу изграђивања мира међу народима.”

Захваљујући онима који никада не би разумели дипломатски говор љубави и поштовања овог српског владара и да је стигао да га одржи, наша историја је ускраћена за велику идеју и  из ње је изгубљено поглавље од изузетног значаја за неисписану будућност Србије.

Извор: Лепе вести

1 коментар

  1. Dragan

    22.03.2018. at 20:16

    Ja iskreno postujem Kardjordjevice, njihov rad i delo sto su uradili za Srbiju i srpski narod.Mislim licno da Kralj Aleksandar nije ubijen u MARSELJU ..da bih tok istorije i buducnost srpskog naroda bili u mnogo boljem polozaju danas…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја