Повежи се
На врх

Немањићи – рађање скандала?

Национална телевизија дуго је најављивала пројекат ТВ серије о једној од најзначајнијих краљевских – царских династија Србије – Немањићима, а телевизијска публика је са несумњиво великим очекивањима желела да гледа раскошну екранизацију једног од најблиставијих периода у историји Србије. Нарочито након што су гледали историјске ТВ спектакле водећих светских телевизија попут HBO и BBC.

фото: Трачара

Пилот епизода „Немањићи – рађање краљевине“ емитована је у последњим сатима прошле 2017. године и одмах је изазвала жестоке критике. „Исправљена“ верзија почела је да се емитује пре два викенда. Иако је на захтев програмског савета РТС серија поново монтирана, реакције су и даље оштре и негативне. Највише критика упућено је на адресу Гордана Михића, писца сценарија, али ништа боље нису прошли ни глумци и редитељ, али и лектори. Примећене су и историјске нетачности и недоследности које нарочито сметају стручној јавности.

Управи РТС-а замерено је да је у цео пројекат ушла брзоплето и неспремна, да серија није добро замишљена, па чак критика иде и дотле да нема заплета – што је нужно да би било који играни формат имао смисла. Једна од замерки је била и да је процес рада на серији од почетка беспотребно био обавијен велом тајне, па се не зна ни ко је од стручњака консултован при креирању серије. Оно што се зна је да је сценаристичка замисао Гордана Михића изабрана на анонимном конкурсу, што значи да је била најбоља од понуђених решења. Какве су остале идеје биле, вероватно није вредно ни истраживати.

Уредници РТС-а су, уместо одговора на силна питања и разјашњавања непознаница, кренули у контраофанзиву, па је постало важније шта ће се рећи о серији него сама серија. Гледано само кроз ту призму серија би могла да се зове и „Немањићи – рађање скандала“. Био скандал или не, једно је сигурно – ми гледаоци остали смо кратких рукава.

фото: Блиц

Но, није све тако рђаво. Занимљиво је, на пример, гледати и нека од најзначајнијих глумачких имена Србије и региона како на свој начин оживљавају важне историјске личности. Осим тога, масовне сцене борби, специјални ефекти и костими у већини случајева задовољавају висока очекивања. Одлична је и фотографија. Не може се спорити и да је сама идеја да се један веома важан историјски период наше државе представи широком кругу гледалаца за сваку похвалу. Чињеница је, наиме, да гледајући светске ТВ серије о европским царским и краљевским породицама знамо више о историји других држава него о својој. Па тако знамо све о женама енглеског краља Хенрија VIII, а у исто време не знамо колико је суверена дала династија великог  жупана Стефана Немање.

На кључно питање да ли се серија може побољшати или поправити, тешко је дати позитиван одговор. Логична је претпоставка да је буџет потрошен, те да до сада снимљене епизоде морају да остану такве какве су. Наш народ је одавно приметио и да је „за просутим млеком узалуд плакати“. Важно је, међутим, да управа РТС, уколико планира наставак снимања серије, прихвати критику и исправи све грешке на које стручна и гледалачка јавност указују. То је важно не само због Немањића већ и због неких будућих великих пројеката о историји Србије и српске краљевине који су неопходни на нашим телевизијама.

Р.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи