Повежи се
На врх

НЕМА ТОГ КО ЈЕ НИЈЕ ВОЛЕО: Краљица Марија је сваког децембра приређивала нешто величанствено

Материце су највећи хришћански празник мајки и жена у Србији познат још од давнина.

У нешто ближој историји, најлепше га је на нашим просторима прослављала краљица Марија Карађорђевић.

Данас су Материце, народни празник који увек пада у другу недељу пред Божић. Овог јутра, деца би требало да поране и мајкама вежу ноге каишем, гајтаном или обичним канапом. Како би се ослободиле, мајке би деци требало да “плате” тако што ће им дати поклон који су раније припремиле. Онда деца, али и остали укућани честитају празник.

Материце су највећи хришћански празник мајки и жена у Србији познат још од давнина. У нешто ближој историји, најлепше га је прослављала краљица Марија Карађорђевић.

Тих дана, сва београдска деца су сањала о томе да једног дана буду баш она изабрана да за Материце иду у двор и “везују краљицу”. На двор су ишла како деца из виђенијих престоничких кућа, тако и она из сиротишта и из сиромашнијих породица. Све је њих краљица редом даривала.

Следећи њен пример и најугледније београдске даме су почеле да се утркују у томе која ће свечаније обележити Материце и поделити више поклона деци. Престоничке госпође постајале су масовно жустре чланице добротворних друштава, а највише “Кола српских сестара” којима су главни празник биле Материце јер су тада делиле поклоне сиромашној деци.

Краљичин гест пренео се и на мушке припаднике елите, па је ускоро у Београду заживео још један обичај – на Очеве, недељу након Божића изабрана деца “везивала” су градоначелника.

Србија Данас

Фото: Twitter/@todDM53izjASpRe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја