Повежи се
На врх

Најмлађа и најcкромнија краљица на свету

Краљица Бутана Џетсун Пема (25), коју медији називају “Кејт Мидлтон Хималаја”, најмлађа је краљица на свету. Ова прелепа, скромна монархиња је супруга краља Џигмеа Хесара Намгиела Вангчука, владара Краљевине Бутан, на Хималајима.

За разлику од многих краљевских породица, које живе у изобиљу у велелепним дворцима, у изобиљу и са многобројном послугом, бутански краљ и краљица за свој дом одабрали су скромну колибу. Њихова скромност, огледа се и у томе што су уместо уобичајних путовања на каква одлазе младенци, медени месец провели у шетњи и упознавању са поданицима. Пре непуне две године, овај пар је добио наследника, новог престолонаследника. У Бутану је законом дозвољена полигамија, али је краљ одлучио да ће Џетсун бити једина његова жена. Његов отац је имао четири жене.

Пети „краљ змај“, као називају Џигмеа, своју краљицу је изабрао када је имала само седам година, а он 17. Као у најлепшим бајкама, на једном породичном пикнику клекнуо је пред њом и рекао да би желео да она једном буде његова жена. Тај гест је протумачен дечачким несташлуком.

Фото: AFP /ROBERTO SCHMIDT/Getty Images)

Млада краљица рођена је у породици која је имала везе с краљевском породицом Бутана, али је била без титуле. Њен отац, пилот Друк-ера, је полубрат бивше краљице. Такође, њена мајка потиче из старе аристократске породице и кумче је бутанског принца. И њена сестра удата је за краљевог брата, принца Дорџија Вангчука. Џетсун се школовала у Индији, где је тренирала кошарку и сликала, а редовно је освајала награде на такмичењима у дебати и говорништву. Течно говори хинду, енглески и џонгка, званични језик Бутана. Студије међународних односа и психологије завршила је у Великој Британији. Ипак, поред свега тога, краљица је веома скромна, реална и љупка, односно како наводе тамошњи медији – „с обе ноге на земљи“.

Верила се с краљем када је имала 21 годину и тиме изазвала много полемика, будући да је млади пар прекршио протокол и решио да се одупре традицији уговорених бракова. Прекршили су још једну норму – живели су заједно и пре него што су се венчали. Ова краљевска породица је омиљени пар на Хималајима.

Иначе, Џигме је пети краљ Бутана и ту титулу је добио кад је имао само 26 година, након што је његов отац абдицирао. Док се читав свет бори са еколошким, економским и другим катастрофама,  приоритет  „краља и краљице змаја“ је да становници Бутана задрже статус најсрећнијег народа на свету, који им је незванично дат. Увођењем новог поретка, Уставом из 2008. године, и ова земља стаје у ред урбанизованих, те губи своју сирову лепоту и безбрижност.

У тој парламентарној монархији постоји Министарство среће и право среће је загарантовано у Члану 9. Устава ове јединстене државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи