Повежи се
На врх

Мртва стража која је салутирала свом краљу

Непосредно након убиства краља Александра у Марсељу, београдска ,,Правда“ забележила је један од застрашујућих догађаја који се догодио приликом повратка ковчега с његовим телом у Југославију.

Пролазећи поред албанске обале, пред очима краљеве пратње и посаде разарача Дубровник, морски таласи су разбијали део пешчане обане, а из ње је израњала на стотине метара дуга гробница с људским скелетима. Само један човек схватио је о чему је реч, заповедник разарача адмирал Зечевић.

Деветнаест година раније, управо на том месту, српска војска избила је након повлачења преко Албаније. Било је договорено да их тамо сачекају савезнички бродови и пребаце на сигурно. Уместо њих, сачекале су их непријатељске хаубице.

Савезници нису испунили обећање, али су понудили да евакуишу регента са пратњом. Иако и сам тешко болестан, одбио је да напусти своју војску. Исцрпљени, промрзли и изгладнели ратници данима су безнадежно чекали и умирали. Како у каменом залеђу нису могли да се копају гробови, сахрањивани су управо на обали, у песку. Готово две деценије њихова тела прекривала је пешчана прашина. Све док се пред њима, поново, није појавио краљ. Овог пута и он им се придружио на „мртвој стражи“.

извор: ФБ Страница „Србадија“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја