Повежи се
На врх

Монархисти поздрављају одлуку адвокатске коморе да повељу назове по адвокату Драже Михаиловића

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља одлуку адвокатске коморе Србије о установљењу Повеље „Драгић Јоксимовић“, названу по адвокату који је бранио генерала Драгољуба Михаиловића у монтираном процесу комунистичких власти.

– У име ПОКС и своје породице, захваљујем се адвокатској комори што је из заборава извукла адвоката Драгића Јоксимовића, који је у најтежим временима, бранио част и углед своје професије и за њу жртвовао свој живот. Генерала Михаиловића кога је УДБА дрогирала мескалином да би му опала концентрација на сведочењу, Јоксимовић је бранио истином, чињеницама, документима и аргументима, али то није вредело у овом монтираном процесу.

Инсистирао је да се на суђење доведу амерички пилоти које је Михаиловић спасао, а тужилаштво је одбило предлог и тврдило да су их четници убили. Данас видимо да је то велика лаж, јер их је спасио више од 500. Након суђења, адвокат је означен као народни непријатељ, брисан из именика Адвокатске коморе, ухапшен и убијен у затвору. Рехабилитован је правоснажном судском одлуком 2008.године, али овим признањем адвокатске коморе је тек сада исправљена велика неправда према њему и његовој породици – изјавио је потпредседник ПОКС, Војислав Михаиловић.

Повељу преносимо у целости:

Поводом доношења одлуке Управног одбора Адвокатске коморе Ср6ије на седници која је одржана 03.10.2020. о установљавању Повеље “Драгић Јоксимовић“, а у циљу подизања угледа адвокатуре и неговања највиших вредности и традиција адвокатске професије, Адвокатска комора Србије даје следеће

САОПШТЕЊE

Историја српске адвокатуре се може поносити са неколико личних примера наших колега, адвоката, који су захваљујући свом раду и истрајности у обављању адвокатске делатности, без обзира на опасности које су их вребале, остали у нашем сећању као узори будућим генерацијама и имаоци највиших људских и професионалних врлина. Наша дужиост је да њихове достигнуте вредности промовишемо и на њих подсећамо како би остале наши оријентири, и како би смо, као организација, показали да се сећамо највиших међу нама.

Адвокат Драгић Јоксимовић је ушао у анале српске адвокатуре због чувене одбране окривљеног генерала Драгољуба Михаиловића, када је демонстрирао необичну храброст и професионалну чврстину приликом заступања свог клијента у најтежим могућим условима. У времену и околностима у којима се одржавао процес групи окривљених непријатеља нове власти, прихватање одбране је била колико професионална толико и животна одлука. Адвокат Драгић Јоксимовић је био потпуно свестан да ће, уколико свој посао у судници буде обављао савесно и у складу са Кодексом професионалне етике адвоката, бити означен као „издајник државе и народа“, што је уједно подразумевало да ћe изгубити право на бављење адвокатуром. Морао је, такође имати и свест да због своје судске одбране може изгубити и живот.

Адвокат Драгић Јоксимовић је пристао на ту жртву. У судници смрти, пред вероватно најпристраснијим судским већем у историји српског правосуђа 1946. године, он свог клијента брани безкомпромнсно, храбро, срчано и стручно. Демонстрирао је да је адвокат у најлепшем смислу те речи, који не мари за страх и притисак препуне суднице, који не мари за свој живот. Тиме је исказао своју приврженост закону и правди, професноналну чврстину, истрајност и адвокатску храброст.

Доношење одлуке о установљавању Повеље „Драгић Јоксимовић“ нема идеолошки контекст који се везује за личност rенерала Драгољуба Михаиловића, вeћ је инспирисана позитивним примером његовог браниоца.
Епилог је познат. Адвокат Драгић Јоксимовић је због храброг обављања свог посла означен као народни непријатељ и као такав 16. јуна 1947. године брисан из именика Адвокатске коморе. На исти датум 1949. године је ухапшен, оптужен за непријатељску делатност и осуђен на три године затвора и губитак грађанских права на годину дана. У сремскомитровачком затвору је, под неразјашњеним околностима умро 01. августа 1951. rодине.

Адвокат Драrић Јоксимовић je рехабилитован Решењем Окружног суда у Београду
11. децембра 2008. године.

ПРЕДСЕДНИК АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Виктор Гостиљац, адвокат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости