Повежи се
На врх

Mистерија древне круне (Видео, кратак ;)

Како круна не добија смисао искључиво на челу владара, већ може да буде важан реквизит у ритуалним и магијским обредима, сазнајемо из археолошких истраживања старих реликвија.

Археолози верују да је колекција у којој се налази ,,моћна“ круна, припадала храму Еин Геди, прастаром месту на ком су обављани најзначајнији обреди. Археолог Песах Бар-Адон,1961. године трагајући за старим реликвијама из Мртвог мора на обали Нахал Мишмар у Изралеу, пронашао је интригантну колекцију артефаката, међу којима се посебно издваја моћна краљевска круна.

Адон је пронашао „Нахал Мишмар колекцију“, артефакте који садрже статуу, алат, оружје и круне. Колекција датира из бакарног доба (4000 – 3500. година пре нове ере) и истраживачи верују да је имала велики религијски значај у  обичајима и обредном животу људи из тог времена.

Сам храм потиче из бакарног доба као и пронађени артефакти, а налази се на 12 километара од места где је Адон пронашао колекцију коју чини 400 предмета направљених од бакра, бронзе, ивона и камена, али један предмет се издваја у односу на остале. То је једна од пет круна, за коју се верује да је имала изузетан значај и била коришћена при церемонијама погреба важних личности. Ова круна је највећа, израђена са највише пажње и вештине. Полагана је на главу покојника како би се симболички указало да су они били значајни попут краља, иако нису имали плаву крв.

Још није са сигурношћу утврђена симболика свих орнамената на круни,али се претпоставља да су животиње представљале симболе моћи у бакарном добу. Тако је међу објектима пронађена статуа труднице заједно са овном, за шта се верује да симболизује мушку и женску плодност.

Круна је изложена у Њујорку, на Институту за истраживање артефаката, део је поставке „Господари ватре: Уметност бакарног доба из Израела“. Сврха Нахал Мишмар колекције ипак остаје вечита мистерија за проучаваоце и љубитеље археологије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости