Повежи се
На врх

Магазин за жене Краљевине

Први женски часописи код нас изгледали су сасвим другачије од ових данас. Најстарија штампа за жене у Краљевини Србији појавила се крајем 19. века. Часопис је био препун савета за домаћице.  Средином двадесетих година 20. века почео је да се штампа женски часопис „Жена и свет“, далеко савременији и модернији за женско друштво.

За разлику од првог часописа за домаћице, где није било слика, насловнице магазина „Жена и свет“ су красиле руком нацртане жене тог времена. Илустрације су цртане мастилом. Једна од најсликанијих Српкиња била је краљица Марија Карађорђевић. Често је и краљица Наталија позирала цртачима за насловицу, док су слике обичних девојака које обављају поједине послове илустровале текст уз које су постављене.

Осим савета за домаћице, овај савременији часопис је у садржају имао и позиве за очување културне баштине, упутства за шминкање, модне предлоге, примере за собну гимастику… Током касних четрдесетих година прошлог века, часописи су обиловали саветима типа: како уредити кухињу (јер у њој проводите највише времена), како исправити длаке на метли, сачувати дете од болести, шта добра жена треба да ради како би сачувала брак…

Тих давних година писани су и савети за дијете, али у случају да муж има вишак килограма. Тад су „очајним домаћицама“ дељени савети типа – „како да припремиш храну која је њему неопходна“.

Већ у педесетим годинама, српски часописи почињу да сличе данашњим, са фотографијама у црно-белој техници. Нешто касније, уз модернизацију и примену европских трендова, штампане су илустрације и текстови у колору.

Извор : Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја