Повежи се
На врх

Краљица одликовала проститутку

Кејтрин Хејли, која је помогла у декриминализацији проституције, одликована је орденом за заслуге, за рад на правима сексуалних радника.

Полиција Новог Зеланда ухапсила је Хејлијеву након упада у Велингтон бордел у којем је радила 1980-их година. Тешко је замислити да би једног дана могла да добије одликовање од британске краљице за заслуге у индустрији. „Никада ми не би пало на памет. До пре неколико недеља никада на тако нешто нисам ни помислила“, рекла је Хејлијева. Годинама је водила кампању са својим колегама из сексуалне индустрије против стигми, док се залагала за већа права и признавања права запослених. У понедељак, Хејли је коначно одликована за заслуге.

„Била сам веома уплашена и било ми је тешко да поверујем у све што се дешава. Гледала сам около, видела много људи које поштујем и тек тада схватила да сам прихваћена у друштву. Никада нисам мислила да је ово могуће, нити да ту част заслужујем“, рекла је она. Хејли је 1986. године учествовала у оснивању Новозеландског друштва проституције, организације која је подржавала права сексуалних радника.

Сада се ситуација променила. Помогла је изради Закона уз политичаре који је декриминализовао овај посао и заштитио права сексуалних радника. Хејли је била присутна и 2003. године када је закон усвојен у парламенту, једногласно. „Другачије је размишљати и говорити о томе данас, када седимо за столом равноправно са полицијом и планирамо како да учинимо сексуалне радње безбеднијим и дозволимо им да пријаве сексуално насиље“, каже Хејли. Иницијално, разлог за формирање колектива, била је превенција од ХИВ-а.

Иако каже да је Нови Зеланд прогресивнији као земља од већине и даље је био изазов да се превазићу уверења везана за ту индустрију. Хејли се нада да ће потези ка легитимизацији сексуалног рада једног дана бити виђени као иновативни покрет у земљи, равноправно са потезом којим је Нови Зеланд постала прва земља која је женама дала право гласа 1893. године, или оног из 1984. године када је земља постала ненуклеарна.

„Овде волимо отворене и искрене разговоре са људима различитих идеолошких погледа“, каже Хејли.

Извор : Курир

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине