Повежи се
На врх

Краљица двеју ружа

На данашњи дан, 1437. године,  рођена је Елизабета Вилвуд, жена краља Едварда IV, мајка краља Едварда V и баба краља Хенрија VIII Тјудора.

Рођена је у Нортхамптонширу (Northamptonshire). Први брак јој је био са сер Џоном Грејем. Џон се борио у „Ратовима ружа“, у којима су биле супротстављене династије Ланкастер и Јорк. Он се борио на страни Ланкастера и погинуо је 1461. године. Елизабета је имала двоје деце са Џоном, синове Томаса и Ричарда.

Елизабетин други брак био је са краљем Едвардом IV, из куће Јорк. Венчање је обављено 1464. године, а било је тајно. За краљицу је крунисана 1465. године. Титула јој је донела велику моћ и успела је деци и рођацима да омогући добре бракове и раскалашан живот. Многи су јој замерали зато што се прво удала за представника куће Ланкастер а после за представника куће Јорк.

Имала је чак десеторо деце са краљем Едвардом. Едвард је изненада умро 1483. године, тада га је наследио најстарији син, тринаестогодишњи Едвард.  Убрзо након крунисања младог краља, парламент је прогласио неважећим брак Елизабете и покојног краља Едварда. И њој и деци су одузете све титуле и били су затворени у Лондонској кули, а место краља припало је Ричарду III, брату покојног краља.  Синови су јој убијени у заточеништву, вероватно по налогу њиховог стрица, краља Ричарда.

Током 1484. године су пуштени на слободу. Принудно је признала Ричарда за краља, иако је то одбијала због убиства синова. На тај начин је себи осигурала живот на двору и могућност да „добро уда“ ћерке које су преживеле.

Тајно је помагала  Хенрију Тјудору да дође на власт, како не би нарушила однос са Ричардом ако план не успе. Међутим, план је успео и  Херни Тјудор постао је краљ Хенри VII. Ћерку Елизабету је удала за Хенрија. Добила је титулу краљевске удовице и добила све привилегије које је имала као краљица. Умрла је 1492. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости