Повежи се
На врх

Краљевско венчање биће 19. Маја

Палата Кенсингтон најавила је да ће се Принц Хари и Меган Маркл венчати у суботу, 19. маја.

Потврда тачног датума прати најаву из новембра да ће се пар венчати у Капели Св. Ђорђа смештеној у оквиру Виндзорског замка. Избор места значи да ће вјенчање бити далеко мање у односу на војводу и војвоткињу од Кембриџа, који су се 2011. године венчали у Вестминстерској опатији. Палата је, такође, потврдила да је госпођица Маркл протестанткиња и да ће се крстити и бити потврђена као католикиња пре венчања.

Пар је рекао да најавио да жели да укључи јавност у свој најважнији дан и детаљно се разрађује план за извештавање са краљевског венчања. Свакако, раније је најављено да ће венчање бити преношено на телевизији.

Замак Виндзор је био домаћин многих краљевских венчања, укључујући и венчање најмлађег сина Краљице Елизабете – Принца Едварда, који се оженио Софијом Рис-Џоунс. Том приликом, 19. јуна 1999. године, пар је желео да венчање не буде државна ствар. Скромна церемонија подразумевала је да политичари, попут премијера Тонија Блера, нису били позвани. Није било ни војне, нити церемонијалне укључености државе. Принц Чарлс и принц Ендрју били су кумови и 20 минута пре церемоније прошетали су поред званица на венчању.

После свечаности, нови гроф и грофица Весекса прошли су поред неколико хиљада посматрача у кочијама до Катедрале Светог Ђорђа, где је пријем био одржан. Капела Св. Ђорђа прима 800 људи, али венчање Едварда и Софи окупило је око 550 гостију. Процењује се да је тадашњи пренос пратило око 200 милиона гледалаца широм света.

извор: www.royalcentral.co.uk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине