Повежи се
На врх

Краљ на врху Триглава

Током децембра, Бели двор у Београду је био поприште изложбе фотографија „Краљ Петар II у Словеначким Алпима“. Поставка обухвата фотографије Краља Петра II које говоре о његовом освајању Триглава у лето 1939. године као и о његовим редовним боравцима у Словеначким Алпима током детињства и младости.

– Срећан сам што је ова изложба постављена у сарадњи са Људским музејом из Словеније и господином Нанијем Пољанецом. Мој отац, краљ Петар, веома је волео да борави у Словенији. Волео је планинарење и 1939. године попео се на врх Триглава, највише планине у Краљевини Југославији. Надам се да ће ова изузетна изложба додатно осветлити период младости последњег краља Југославије, као и живот у Југославији пред Други светски рат. Поштујући нашу историју, данас се окрећемо будућности, са надом да ћемо са словеначким народом успоставити пријатељство које је према њему осећао мој отац, Краљ Петар II – рекао је српски Престолонаследник Александар у уводном обраћању.

Аутори изложбе су Нани Пољанец и др Петер Микша, а организатор Људски музеј Рогашка Слатина, заједно са Фондом Краљевски двор. Свечаном отварању присуствовали су представници дипломатског кора и саветодавних тела Круне, као и бројне друге угледне личности из света уметности и културе.

– Једна од најмлађих збирки Људског музеја у Рогашкој Слатини је управо ‘Краљева колекција’ која поседује изванредну колекцију оригиналних фотографија, уметничких слика, писама и других докумената, текстила и другог материјала. Овако конципирана, збирка представља једну од већих колекција посвећених краљевској породици Карађорђевић и периоду њене владавине од 1903. до 1945. године – рекао је Душан Бабац, члан Крунског већа.

Материјал за изложбу укључује бројне занимљиве предмете међу којима су ознака Добром смучару, значка Соколског слета у Београду I степена, коју је носио Краљ Петар II и још само неколико највиших представника Соколства у Југославији, различите значке Југословенског Зимског Спортског Савеза, разне соколске значке, Орјуна, Соколски слет 1934 у Загребу, Црвени Крст, Планица, Јадранска Стража. У оквиру изложених предмета, налазе се и фотографије из личне архиве др Љубомира Костића, личног пријатеља Краља Петра II из младости.

фото: www.royalfamily.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Вести са српског двора