Повежи се
На врх

Краљ који се окупао два пута у животу

Чувена прича о непријатном мирису француског монарха Луја Четрнаестог има занимљиву позадину.

Карикатура „Краљ неће да се купа“, фото: Raucous Royals

Наиме, Краљ Сунце, Велики Луј или Омиљени краљ, како су га називали због заслуга за политичку и финансијску стабилност у Краљевини Француској, за 77 година колико је живео окупао се само два пута у животу! Луј Четрнаести је ноге први пут опрао са пет година, пред крунисање, а прво купање је обавио када је имао седам година.

Убрзо после купања, Лујево здравље се нагло погоршало. Пре него што су лекари стигли да утврде узрок, Луј је одлучио да је „кривац“ за његову болест – купање.

Шуга и осип на двору

Тврдоглав у својој намери да не користи воду и сапун, са изговором да не жели да ризикује своје здравље, Луј Четрнаести се зарекао да до краја живота неће да се купа. Узалуд су лекари покушали да му објасне да управо неодржавање хигијене може да доведе и до појаве других заразних болести, које ће се проширити и на његове дворјане. То се и десило, јер историјски списи бележе честе појаве осипа и шуге у дворцу у Версају, у краљевском дому.

Краљ Француске спавао је у великом кревету са балдахином. Смрад који су ујутро осећале слуге и лекари, који су га будили и облачили, био је још оштрији од оног на који се жалила његова љубавница. Луј се није обазирао на говоркања, трачеве, избегавање сарадника и гостију из других монархија и молбе да се окупа, упркос својим уверењима.

– Његово Величанство Луј Четрнаести смрди попут дивље животиње – написао је један руски амбасадор о француском краљу.

Један од најкритичнијих мириса Луја Четрнаестог био је задах из уста. Поданици су покушали да  ублаже тај непријатни мирис са „облацима“ тешких парфема. Иначе, Краљ је био врло активан – често је мачевао, трчао, јахао. То значи да се обилно и знојио. Тканина је упијала зној и то је краљ сматрао довољним.  Једино што су успели да му наметну као меру одржавања је мењање доњег веша више пута дневно.

Уместо воде, мирисне врећице

Версај, унутар зидина, фото: Новости

Иначе, у то време Париз, где је живело више од милион становника, имао је два јавна купалишта. Многи припадници аристократије су купање заменили таписеријама с примесом етеричних уља или парфема. Мушкарци су носили врећице са мирисним биљем између слојева одеће, док су жене непријатан мирис камуфлирале мирисним пудерима.

Бројни извори наводе да је у то време дворац у Версају био место пуно непријатних мириса. Припадници аристократије, која се окупљала на двору, вршили су нужду по ходницима и ћошковима. То је стварало ужасан смрад посебно током врелих летњих дана.  Тек када је 1715. године краљ Луј Четрнаести умро, његов наследник издао је заповест да се сваке недеље са ходника краљевског дворца у Версају, уклоне фекалије и остале телесне излучевине. Временом су дворјани схватили колико је култруније да одлазе у тоалет.

Тек крајем 18. века књиге са саветима како да се одржава хигијена постајале су све чешће.

Слично одржавање (не)хигијене практиковала је и шпанска краљица Изабела Прва, која се окупала само када се родила и на дан када се удала.

Извор : „Телеграф”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја