Повежи се
На врх

Ко је био најближе да завлада светом?

Од Александра Великог до Наполеона, екуменска власт била је идеал великих владара широм Планете. Неки су, у својој намери, дошли јако близу остварења коначног циља. Њихове империје шириле су се преко Европе, Азије, Африке, чак Латинске Америке. Ово су империје које су биле најближе светској доминацији.

„Кристифоре црни сине“

Шпанска империја била је, у једном тренутку, највећа поморска сила света. Период XV и XVI века био је време највећих географских открића. Кристофер Колумбо је из Севиље испловио и кренуо на пут ка Америци, а све је то финансирала шпанска краљица Изабела. Касније је и краљ Карло финансирао походе на Мексико, Перу, Чиле и остатак Латинске Америке. Имеприја се протезала од Шпаније, преко делова Италије, историјске покрајине Низоземске (коју чине данашње земље Бенелукса), неколико земаља Африке, па све до Анда у Јужној Америци. Период у ком је постојала Шпанска империја био је од 1492. до 1711. године.

Од Ирана до Беча

Османлијска империја, фото: „Пуњени паприкаш“

Османско царство познајемо веома добро. И Србија је некада била део овог царства. Свој врхунац та империја је достигла за време Сулејмана Величанственог. Територија се протезала, на врхунцу, од Персије (данашњи Иран), преко Турске, скоро целе северне Африке, Балкана и Угарске, све до уласка у Беч. Османско царство је трајало више од 600 година, од 1299. до 1923. године.

Кинези владали, без да су претендовали

Кинеска империја доживела је врхунац за време владавине династије Ћинг. Под својом управом су имали целу источну Азију, без Јапана, а под својом контролом су држали целокупну трговину јужне Азије. Владари Кине никада нису имали идеју о светској моћи, али су били веома близу исте. Династија Ћинг  је владала око 200 година, али су после дошле и друге династије, много слабије и корумпираније. Царство се одржало од 1644. до 1912. године.

Без Француза нема колонија

Наполеон, фото: „Журналист“

Француска је увек била једна од водећих земаља у Европи, али и свету. Свој утицај је ширила преко колонија. Врхунац је доживела за време Наполеона. Тада је Француска имала под својом контролом скоро целу западну Европу, целу северну Европу, делове јужне и средње Европе, источну Европу до Москве, делове Индије и целу северну Африку. Колонијална империја Француске трајала је од 1534. до 1980. године.

Било је владара у Русији и пре Путина

Руска империја представљала је увек државу за дивљење, од истока до запада. Први император, Петар Велики, поставио је темеље ширења државе. Владари као што су Катарина Велика, Алесандар I, Александар III имали су апсолутну контролу над земљом која се константо ширила. На свом врхунцу заузимала је 15% територије целокупне планете, а десетина становништва живела је у руској империји. Простирала се од Северног пола, преко делова Шведске, целе Финске, целе териорије бившег СССР и са Аљаском на истоку. Царство је трајало од 1721. до 1918. године.

Довољно је рећи – Џингис Кан

Монголско царство могло би да стане у имена два човека – Џингис Кана и Тимур Ленка. Џингис Кан је по многима био најбољи војсковођа света свих времена и синоним за непобедивост. Његове војне хорде уливале су страх где год су се појављивале. На врхунцу моћи, царство се простирало од Кине на истоку, преко Русије на северу, до Угарске и делова Пољске на западу. Територија је заузимала 22% целокупне површине света, а под њиховом влашћу била је четвртина целокупног становништва планете. Трајало је од 1206. до 1368. године.

Римско царство, фото: „Кафенисање“

Ништа без Римљана

Римско царство представљало је основ за данашњу Европу. Модерна демократија је настала по угледу на римско уређење и право. Од првог императора, Октавијана Августа, па до последњег – Ромула Августа, то је била највећа држава коју је Европа икада имала. Простирала се од Британије на северозападу,  Сирије и Персије на истоку и целе северне Африке. Царство је постојало од 27. до 476. године, а Источно Римско царство (Византија) до 1453. године.

Н. Компасић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја