Повежи се
На врх

Како зарађује Елизабета друга?

Британска краљица Елизабета Друга и њен најстарији син, принц Чарлс, највише зарађују од рентирања и прихода са својих имања, али новац добијају и од парламента.

Остали чланови краљевске породице имају мање приходе, те их „финансира“ краљица.

Три главна извора краљичиних прихода су краљевска апанажа, зарада од војводства „Ланкастер“, лична имања и инвестиције. Од 12. века је прописано да је Краљица Британије власница свих необележених лабудова, делфина и китова у краљевству, те убира мањи приход и по том основу.

Краљевска апанажа је годишњи приход од владе, који „де факто“ покрива трошкове путовања, репрезентације, осигурања, запослених и одржавања краљевских палата и имања. Тако, Краљица је од парламента за трошак добила 42.8 милиона фунти, ослобођених од пореза. Апанажа за ову годину је 76.1 милион фунти, јер поред редовних трошкова, потребно је и реновирање Бакингемске палате. Краљевска апанажа издваја се из плаћених пореза из привреде. Краљевска имања и фирме уредно плаћају држави порез на приход.

Војводство „Ланкастер“, приватни комерцијални, пољопривредни и стамбени комплекс, изграђен 1265. године. Ово је највећи приватни приход краљевске породице: прошлогодишња зарада је износила око 19.2 милиона фунти.  Од тог новца, Елизабета плаћа своје приватне трошкове и трошкове чланова краљевске породице, који преузимају део званичних дужности. Краљичин супруг, принц Филип, војвода од Единбурга, такође добија 359.000 фунти годишње за финансирање својих дужности.

Чарлс, принц од Велса и Камилу, војвоткиња од Корнвола чак 90 посто свих својих трошкова плаћају од прихода са најстаријег војводства – Корнвола. Бројне некретнине и имања, острвца, фарме и огромни обрадиви поседи, од оснивања 1337. године намењени су искључиво за финансирање осталих чланова уже породице који нису у власти.

Иначе, браћа Вилијам и Хари имају и своје приватно богатство, које су наследили од мајке, покојне принцезе Дајане. Са женидбом су добили војводства, чији приход најпре „покрива“ трошкове њихових породица, а остало се издваја за штедњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине