Повежи се
На врх

Како су продукције поново „убиле“ краља Александра Карађорђевића

Јавни медијски сервис Србије – РТС је у септембру 2013. године великим текстом на свом сајту најавио снимање првог дела игране серије „Александар“ – о краљу Александру I Карађорђевићу. Тада је речено да ће прва клапа серије пасти већ половином октобра те године.

„У оквиру прославе обележавања стоте годишњице почетка Првог светског рата, РТС је, на предлог генералног директора Александра Тијанића, међу најзначајније пројекте уврстио и припреме и снимање првог дела игране серије „Александар“ – о краљу Александру I Карађорђевићу, чија је радња смештена у време Великог рата. Пре четири године, Културно-образовни програм је наручио текст од Радослава Лалета Павловића, писца успеле серије „Мој рођак са села“, тада стално запосленог уредника у Редакцији играног и серијског програма. Павловић се прихватио добијеног задатка и, припремајући се за писање, обишао десетак градова Турске, Грчке, Албаније, као и документационе центре, архиве и локације везане за живот и рад краља Александра. У припреме, РТС је уложио више од 12 хиљада евра. Договорено је да први део серијала, који говори о његовој улози у Првом светском рату, има осам епизода”.

У октобру биће – никад

Овако је дословце писало у најави великог пројекта, али од тога није било –ништа. РТС је касније улагао у продукцију пројеката крајње сумњивог квалитета, али серијал о трагично страдалом српском краљу, названом још и Ујединитељ, никада није снимљен. У најави серије је речено да је аутор Радослав Павловић предао текст за шест епизода, и према оцени рецензената и тадашњег главног уредника Културно–образовног програма Миодрага Зупанца, реч је о квалитетном тексту који осветљава историјски неправедно затамњену личност краља који је битно утицао на догађаје у Првом светском рату, али и стварање Краљевине Југославије.

– Колегијум РТС-а оценио је да је текст одлична основа за шест уводних епизода серије о краљу Александру, и редакција Културно-образовног програма отпочела је са припремама за почетак снимања. Очекује се да прва клапа падне средином октобра. Серија ће бити приказана током следеће године. Очекује се ангажовање најбољих српских глумаца, формирање екипе, избор редитеља и глумца који ће играти Александра Карађорђевића – најављено је на сајту РТС- а, али је у целом тексту било је једне, како се испоставило, одлучујуће „кваке“.

– Недостатак новца, за који се надам да је привремен, само је привремено зауставио припрему за снимање серије о краљу Александру. На чекању је и одличан рукопис Гордана Михића „Огњиште“, мамутска серија од 70 епизода коју ћемо снимати три или четири године и која прати историју једне српске породице од средине 19. до почетка 20. века. Уз две савремене серије које ћемо снимати следеће године, мислимо да ћемо испунити очекивања публике која веома цени и радо прати наш серијски програм – изјавио је Миодраг Зупанц, тадашњи главни и одговорни уредник Културно- уметничког програма РТС-а.

Како заинтригирати нацију…? Ђоковић!

Занимљиво је да су четири године раније, у децембру 2009. године таблоиди, али и тзв. озбиљни медији и агенције, пренели вест са сензационалним насловом „Новак Ђоковић играће краља Александра Карађорђевића“.

– Новак Ђоковић играће главну улогу – краља Александра Карађорђевића у новој серији коју ће снимати режисер Стојан Стојчић, најавила је продуцентска кућа „Медијала Александар продакшн“. Како се наводи, у серији „Краљ Александар Карађорђевић“, осим Ђоковића, краља Петра ће тумачити Лаза Ристовски, а Николу Пашића Милан Лане Гутовић. Серија садржи десет једночасовних наставака са буџетом од 2.779.000 евра. Прву руку сценарија написали су Гутовић, Стојчић, професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић и историчар филма Стеван Јовичић, уз консултацију сарадника са катедре за историју Београдског универзитета. Такође, кућа „Медијала Александар продакшн“ је навела да је „уз подршку и заједничку продукцију са РТС-ом“ почела припреме за реализацију серије, међутим Душка Вучинић-Лучић, портпарол РТС, демантовала је те тврдње. – Тај пројекат је понуђен РТС-у, али је у овом тренутку то прескупо за нас и нећемо учествовати у његовој реализацији – рекла је Душка Вучинић-Лучић.

Овако је дословце гласио текст који је пренела агенција Бета, а објављен је у већини медија и на готово свим порталима. Међутим, наш најпознатији тенисер Новак Ђоковић брзо је демантовао ову вест.

– Потпуна је измишљотина да ћу играти у било каквој серији. Ја нисам глумац! Краљ Александар Карађорђевић је велика личност и било би потпуно неозбиљно да се прихватим такве улоге. Рекао сам и редитељу и целој екипи која припрема серију, неколико дана пре конференције за новинаре, да нећу прихватити понуђену улогу. Ипак сам најављен као главни глумац и неко ко би требало да тумачи лик краља Александра. Још један од разлога због којег ми је било немогуће да се прихватим глумачког посла је и тај што ми је тениски календар у 2010. години пренатрпан – изјавио је тада Новак Ђоковић.

Две продуцентске куће – једна озбиљна , државна као што је РТС и друга приватна, у нечијем власништву, овако су се, практично речено, поигравале са ликом краља, мучки убијеног у атентату у Марсеју, октобра 1934. године.

Пример како може – Вук Караџић

С друге стране, имали смо и пример како се велики историјски серијали снимају, као што је то било средином осамдесетих година, када је урађена серија „Вук Караџић“, поводом 200. годишњице рођења овог просветитеља и реформатора српског језика. Кроз серију је приказан његов живот и рад, али и српска национална и културна револуцију током 19. века, чији је Вук Караџић био савременик, као активни учесник и сведок. Серију је режирао Ђорђе Кадијевић, по сценарију који је написао књижевник Милован Витезовић.

Редитељ, историчар уметности и ликовни критичар Ђорђе Кадијевић је екранизовање српске националне историје започео још 1983. године дводелном телевизијском драмом „Карађорђева смрт“, која је доживела огроман успех код публике. Главне улоге Карађорђа и Милоша Обреновића играли су Марко Николић и Александар Берчек, а ова подела је задржана и у серији „Вук Караџић“.

Занимљиво је да је Милован Витезовић више од пет година писао сценарио за ову серију, док је само снимање трајало пуне четири године, од 1983. до 1987. године. Серија је имала велику подршку, поготово материјалну, од Одбора за прославу 200. годишњице рођења Вука Караџића, на чијем челу је био Душан Чкребић, тадашњи председник председништва Социјалистичке републике Србије.

Српски комунисти су издвојили огроман новац за екранизовање једног дела српске историје, док су српска деца комунизма заборавила свог краља – јунака из Великог рата, зарад баба које се чешљају или сличних „забава“ за широке народне масе.

Синиша Костић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи