Повежи се
На врх

Како је краљ Александар I Карађорђевић у Дечанима 1924. године испунио завет кнегиње Милице?

У комплексу трпезарије и конака манастира и данас се чувају сигурно најстарије свеће воштанице на свету, које је манастиру даровала кнегиња Милица.

После Косовског боја српски манастири  су запустели због турског освајача. У то се уверила кнегиња која је обилазила манастире свуда по Косову:  Манастир Високи Дечани „био је у жалосном стању“  У својој другој посети Високим Дечанима са синовима, Стефаном и Вуком, 1397. године, кнегиња је даровала манастиру две велике свеће воштанице, дуже од два метра. Заветовала је монаштво да их чувају са колена на колено и да их упале искључиво ослободиоци Косова.

Завет кнегиње, остављен у аманет, поштовао се и верно преносио у Дечанском братству. Са колена на колено. Вековима.

Иако је Србија призната као самостална држава на Берлинском конгресу 1878. године, а Косово ослобођено тек октобра 1912. године, воштанице кнегиње Милице су упаљене 28. августа 1924. године, 527 године од датог завета удове кнеза Лазара 1397. године. Први их је упалио, тог 28. августа, на Госпђиндан, Александар Први Карађорђевић. У Споменици (спомен књига) која се чува и данас у Високим Дечанима, постоји потпис краља Александра Првог и официра Краљеве гарде.

У комплексу трпезарије и конака манастира и данас се чувају сигурно најстарије свеће воштанице на свету, које је манастиру даровала кнегиња Милица. Имала је тада кнегиња, удова кнеза Лазара, у монаштву Евгенија, повода за то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја