Повежи се
На врх

Како је Енглеска остала без краља због љубави

Важио је за најлепшег и најмлађег европског краља свог времена, имао је цео свет на длану, а онда се због једне жене из народа одрекао круне, престола и окренуо леђа породици.

Велике љубави често нису нимало једноставне – захтевају много жртвовања и труда и подразумевају да се некада, због захтева срца одрекнемо живота какав смо познавали док их нисмо срели. Управо таква љубав јесте и љубав Едварда VIII и Волис Симпсон – човека и жене који су заједничким снагама исписали једну од најинтригантнијих прича 20. века – ону у којој је је овај дуо баш све, укључујући и моћ, друштвену репутацију, на концу свега и богатство, ставио на коцку.

Едвард променио судбину британске монархије

Прича о Едварду и Волис јесте и прича о храбрим одлукама, „хамлетовским“ изборима, пркосу  друштвеним нормама, али и прича о томе како је један краљ решио да одустане од британске круне и породице, а све због „обичне“ жене коју монархија није желела да прихвати као краљицу.

Романса плавокосог Британца краљевскг рода и контроверзне Американке, променила је форму дотадашњег схватања љубавних односа и склапања бракова у високим друштвеним слојевима. Едвард је током 20-их и 30-их година прошлог века био најпознатији светски нежења – славан, утицајан, млад, згодан и харизматичан, изразито емотиван и човек који је ишао корак испред времена. Отворено је показивао да презире свет у коме је на цени лажна пристојност, лажни морал и у ком се робује правилима, предрасудама и зато избор жене коју је заволео никог не треба да зачуди – Волис Симпсон била је Американка слободних схватања, не претерано лепа, нижег социјалног статуса, удата, и једном већ разведена… За њега ништа од тога није било битно – за њега она је била фатална, одмерена и бескрајно занимљива.

Жена која је преокренула судбину британског краљевства

Читав свет згражавао се над овом „неумесном“ везом која је била брука за британску краљевску породицу, а он је једноставно само волео Волис – и то пожртвовано и интезивно. Реткост је да се обичан човек одрекне богатства и „доброг гласа“ због љубави једне жене, а замислите колико је тек ретко да се један краљ одрекне круне јер је желео да пре свега воли… Управо то урадио је Едвард. Зато он и његова обожавана Волис, са свим интригама, заплетима, перипетијама, заслужују пажњу, јер су показали да љубав нема цену и да се не „продаје“ ни за шта. Да „изгнанство“, презир и критике околине нису битни, све док се јутром будиш поред оног кога волиш.

Волис је упознала Едварда на једној гламурозној забави, али је тада већ била удата за бизнисмена Ернеста Симпсона. Четири месеца касније они су се срели и искра љубави полако је почела да пламти. Принц од Велса позвао је брачни пар Симпсон на крстарење у августу 1934. године, али се позиву одазвала само симпатична бринета. Управо је тај моменат одредио будућност овог пара, али заправо и преокрет читаве британске монархије. На крстарењу је пријатељство Едварда и Волис прерасло у бурну аферу, која је у годинама које ће доћи „преживела“ све крахове и кризе.

Едвард је постао ,,црна овца“ породице

Три месеца касније, Едвард је Волис, на опште изненађење, позвао у Бакингемску палату како би је представио својој породици. Краљ Џорџ био је огорчен и љут и последње што је желео јесте да његов син за партнерку има америчку социјалисткињу и то званично удату! Међутим, неодобравање краља није пољуљало Едвардову одлуку – романса је цветала и заљубљеност младог принца граничила се са опсесијом. Волис је уживала у богатству, поклонима, раскошном накиту и гламурозној гардероби – принц није штедео на изабраници свог срца. Међутим, убрзо је краљ Џорџ преминуо и већ 1936. године Едвард је наследио престо. Његово крунисање, наравно, пратила је Волис, што је био својеврсни скандал, јер она још увек није била судски разведена. За чланове двора и краљевске породице Едвардов избор био је неподношљив и потпуно неразуман – жена која је живот делила већ са два мушкарца једноставно није могла да буде нова краљица Енглеске. Млади наследник британске круне уједно је постао и поглавар Англиканске цркве, па је Волис као његова изабраница рушила све норме и у потпуности нарушавала привид беспрекорне пристојности који је монархији толико значио. Пред заљубљеним паром била су  два пута – Едвард је могао да напусти жену коју воли и настави да влада или да абдицира и ожени је. Американка је била свесна тежине избора, и упркос љубави и страсти коју је осећала за Едварда, није желела да кроз историју буде окарактерисана као жена која га је „натерала“ да абдицира. Баш зато, како су то показале и њихове личне преписке, молила га је да не напушта престо и била је одлучна у намери да се једном за свагда повуче из његовог живота. Ипак, краљ није имао снаге да настави владавину без Волис Тако је донета одлука која је обележила 30-те у Европи.

Абдикација и љубав до смрти

„Сви знате разлоге који су ме подстакли да се одрекнем престола. Али, желим да схватите да ја нисам заборавио своју земљу или империју, којој сам као принц од Велса, а сада и као краљ, покушао да служим током протеклих 25 година. Морате ми веровати када кажем да сам схватио да је просто немогуће да носим то тешко бреме одговорности и да обављам краљевске дужности, као што бих то желео, без помоћи и подршке жене коју волим“, поручио је тада Едвард шокираној британској јавности. После абдицирања, Евдвард и Волис протерани су из Британије, а припала им је титула војводе и војвоткиње од Виндзора. Престо је преузео његов млађи брат Џорџ Шести. У јуну 1937. пар се заветовао на вечну љубав на интимној церемонији са 16 званица. Венчању није присуствовао нико од чланова Едвардове породице. Такође, у годинама које ће уследити, његови брат и мајка никада нису посетили, нити су имали контакта са Волис. Пар је живео широм Европе – њихова одредишта били су Париз, Лисабон, Шпанија, а време су проводили и на Бахамима. Били су крем друштва, а Волис је важила за модну икону свог доба. Крај живота провели су у Француској у приватној резиденцији. Након 35 година срећног и стабилног брака, раздвојило их је само оно чему нису могли да стану на пут – Едвардова смрт. Његова краљица тада је постала пустињак, а на концу живота остала је усамљена и непокретна.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја