Повежи се
На врх

Када је закон био јачи и од краља

Краљ Петар својевремено се судио са грађанином око парцеле, а судија је донео невероватну одлуку због које је био награђен.

Да судија има за обавезу да суди свакоме по закону, не плашећи се ни цара који га је донео јер је закон и изнад цара, било је записано још у Душановом законику. Веровали или не, српски краљ Петар је то и те како поштовао.

Највољенији српски краљ, кога је народ од милоште звао Чика Пера, био је много више од краља и војсковође. Остао је упамћен по хуманости, скромности и доброчинствима. Имао је тежак живот, као и сваки просечан Србин и као такав симбол је важне историјске епохе. О његовом скромном, достојанственом и часном понашању постоје многа сведочанства, а једно од најинтересантнијих је о спору краља Петра и једног грађанина око парцеле.

Историчар Игор Мицов који се бави изучавањем живота и дела Петра Првог Карађорђевића, нагласио је његову добродушност коју је испољавао на сваком кораку. – Када се као монарх, који се никада није понашао у складу са тим стереотипом, с једним грађанином спорио око власништва над парцелом земљишта и након тога изгубио спор, тражио је да се унапреди судија који је донео храбру и правичну пресуду –  подсетио је Мицов.

Познато је да је краљ Петар живео крајње скромно од плате коју је за свој рад добијао од Владе и да је за удају ћерке, када му је хитно било потребно 200.000 динара, подигао кредит у банци јер ,,влада државе није ту да испуњава жеље монарха, већ да буде инструмент у служби народа“.

Извор: Опанак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи