Повежи се
На врх

Јунак који је добио Карађорђеву звезду са груди Краља Александра

Српски херој из балканских, Првог и Другог светског рата, Благоје Крушић, носилац највећих ратних одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије, убијен је 1944. године код Ниша као жртва политичког прогона.

Овог јунака нишки окружни суд рехабилитовао је 13. јула 2007. године и то је била једна од првих рехабилитација у Србији од завршетка Другог светског рата. Благоје, који је био познат и као херој са „Камените Чуке“, сећао се разговора са Краљем Александром Карађорђевићем, који му је лично ставио на груди Карађорђеву звезду са мачевима, скинувши је са својих груди.

Преносимо његов запис који је сачуван у историјским списима:

„Седмог марта 1917. године, посетио је наше ровове Врховни заповедник наше војске тада регент Александар. Пошто се уверио од мојих претпостављених старешина за моја истакнута дела, позвао ме к себи и рекао ми:
– Наредниче, чуо сам да си био храбар, па сам те звао да ми кажеш, јеси ли заиста био храбар?
– Ваше Височанство, то знају моји претпостављени и другови са којима сам учествовао у борбама.

Он се осмехну у рече ми:
– Ја желим ти да ми кажеш, јеси ли јунак?
– Височанство, ја могу казати да нисам кукавица, што ми не може и не сме рећи, ни старији, нити пак млађи. Моја се дела могу наћи записана у мојим јединицама. Иза овога причао сам му, где сам све учествовао и у којим ратовима.

На крају, пошто ми је прикачио на груди највећи војнички орден, Карађорђеву звезду са мачевима, рекао ми је: – Шта би још желели поред овог да добијете од мене? Желите ли бити официр?
– Височанство, моја је жеља слободна Отаџбина, а када дођемо у своју Отаџбину, сви ћемо онда бити газде и генерали.

Краљ се на ово насмејао, потапшао ме по рамену и рекао: – Живели такви ратници! Живели такви Срби! Увек дођите мени и тражите што вам је потребно.“

До почетка балканских ратова 1912. Године, Благоје је шест година комитовао у одреду чувеног војводе Воја Танкосића, а потом у славном „Гвозденом пуку“, учествујући у биткама код Цера, Дрине, Колубаре, Космаја, Призрена, Пишкопеје, до Солунског фронта и Кајмакчалана. Својим јунаштвом он је задивљавао чак и своје непријатеље, а у марту 1917. године на положају код Црне Реке Александар Карађорђевић је, у присуству Живојина Мишића, са својих груди скинуо Карађорђеву звезду и дао је Благоју Крушићу, док му је француски генерал Гиоме уручио војну медаљу.

Његове груди красила су и друга највећа ратна одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије – сребрна и златна медаља за храброст, руски Георгијев крст, две медаље са ликом Обилића и све четири споменице из ратова 1912-1918, међу којима и „Албанска“.

Р.К./фото илустрација: ФБ Страница „Краљ Александар I Карађорђевић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи