Повежи се
На врх

Краљ Александар и војвода Мишић у мини-Југославији код Суботице

У „Четвртој Југославији“, на имању Блашка Габрића у Суботици, поред бисте маршала Јосипа Броза Тита, откривени су и споменици војводи Живојину Мишићу и краљу Александру I Карађорђевићу, чиме је, за Међународни празник рада, обележено и 100 година од завршетка Првог светског рата и оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевине Југославије.

Титo, војвода и краљ заједно

Југоносталгичари из свих крајева, од Вардара па до Триглава, традиционало су се окупили и овог 2. маја на имању Блашка Габрића у Суботици, на територији „Четврте Југославије“. Међу оптимистима који су се присећали како је било живети у доба „Југе“ био је и Иван Чуљак (80), пуковник авијације бивше ЈНА, који је пуних 36 година био у војсци и освојио бројна одликовања због „заслуга у служби народа“.

– Армија је некада била јака, безбедних граница, службе безбедности, наша полиција – све је било добро уређено. Мирна земља. И радник је тада добро живео, могао да направи кућу, да школује децу, бесплатно да се лечи. Свима је било добро – присећа се Чуљак, који сваке године долази на прославу у „Четврту Југославију“.

Ове године ориле су се песме, играло коло и вијориле заставе Југославије, али се десило и оно што никада до сада није у историји – поред бисте маршала Јосипа Броза Тита постављени су споменици војводи Живојину Мишићу и краљу Александру I Карађорђевићу, а свечаност су увеличали наступи културно-уметничких друштава из Суботице и Сомбора.

Краљевина темељ Југославије

– Ми смо поносни на то јер је Краљевина утемељила Југославију после Првог светског рата, а стицајем околности у Другом светском рату је Тито преузео народноослободилачку борбу, затим и власт у Југославији. Обојица су заслужили да имају споменике у „Четвртој Југославији“ јер су са истим намерама и идејама радили за бившу Југославију и радничку класу, када се боље живело него у свим државама Европе, па и целог света – истакао је Габрић, оснивач „Четврте Југославије“.

„Четврта Југославија“ постоји већ 16 година и броји 8.500 држављана, што је доказ да још увек има Југословена посвећених идеји јединства. Истовремено, ово је једина Југославија у којој, један поред другог, несметано могу да стоје Тито, војвода Мишић и краљ Александар јер су се, како овде кажу, сви они подједнако залагали за снагу и јединство Јужних Словена, а шта би наши великани мислили о томе да су живи, остаје нам да претпостављамо.

Извор: РТВ, фото: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости