Повежи се
На врх

ИН4С покреће Иницијативу за подизање споменика краљу Александру у његовом родном граду Цетињу

НВО ИН4С упутио је јуче Иницијативу Престоници, локалној управи цетињске општине за подизање споменика краљу Александру Карађорђевићу, као једином краљу рођеном у Престоници.

Јуче, на годишњицу убиства витешког краља Александра, упутили смо Иницијативу Престоници, уз следеће образложење:

Како се у складу са чланом 1 Закона о спомен обележјима трајно обележавају значајни догађаји и чувају успомене на истакнуте личности сматрамо прикладним да на дан смрти краља Александра Карађорђевића упутимо иницијативу СО Цетиње да се истом, као једином краљу који је рођен на Цетињу у његовом родном граду подигне споменик. Како се у складу са чланом 4 Закона о спомен обележјима рођење једног краља може сматрати догађајем од изузетног значаја за Црну Гору, и како је испуњен временски услов који Закон предвиђа сматрамо да не постоји разлог да се ова наша иницијатива не усвоји те очекујемо да добије подршку у СО Цетиње.

Фото: Јован Маркуш

Краљ Александар Карађоревић рођен је 17. децембра 1888. године на Цетињу, као четврто дијете кнеза Петра Карађорђевића, будућег краља Србије и Краљевине СХС, и Зорке Петровић Његош, кћерке црногорског књаза Николе.

Посебно истичемо чињеницу, да је краљ Александар једини краљ који је рођен на Цетињу, а његова родна кућа налази се на Дворском тргу на Цетињу, као и чињеницу, да је споменик витешком краљу већ красио Цетиње.

Цетињани на сахрани витешком краљу Александру, фото: Јован Маркуш

Кућа књегиње Зорке и кнеза Петра Карађорђевића на Дворском тргу, у којој је једно време било и посланство краљевине Србије( 1914-1916.г), је подигнута управо на месту где се некада налазила кућа њеног деде по мајци војводе Пера. У њој је рођен и подигнут унук краља Николе и праунук војводе Петра Вукотића краљ Александар Карађорђевић, који је једини владар рођен на Цетињу, као и остала деца књегиње Зорке и кнеза Петра Карађорђевића. Познато је да су сви владари из династије Петровић Његош рођени на Његушима.

Наиме, после убиства краља Југославије Александра Карађорђевића, 9. октобра 1934. у Марсељу, у непосредној близини родне куће на Цетињу био је подигнут 1937. године споменик краљу Александру, рад вајара Ивана Мештровића.

фото: Јован Маркуш

Споменик су за време окупације Црне Горе 1941. г. срушили италијански фашисти
Према речима, Јована Маркуша, бившег градоначелника Цетиња и публицисте, велики мермерни постамент остао је дуго година после Другог светског рата на платоу, негде до краја шездесетих година, када је растављен и смештен у двориште Манастирског конака (,,Биљарде“).

Фото: Јован Маркуш

Дакле, у историјском, културолошком, али и туристичком контексту, споменик једном од највећих Цетињана, краљу Србије и СХС, у његовом родном месту, био би прави потез цетињске локалне управе.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости