Повежи се
На врх

Имовина Карађорђевића другачија од остале за реституцију?

Када се после Другог светског рата имовина одузимала, Карађорђевићи су били међу приоритетима. Данас, када се враћа, став према имовини српске краљевске је драстично другачији…

Страњиња Селаковић, фото: Blic

Буџетом Србије за 2018. годину планиране су две милијарде динара за прва обештећења одузете имовине која не може бити враћена у натури. Директор Агенције за реституцију Страхиња Селаковић каже да је око 1.000 решења већ спремно и чека се да Влада Србије уради коефицијенте. Карађорђевићима – како је Селаковић изјавио у емисији „Нови дан“ телевизије N1 – неће бити враћено скоро ништа.

– Неће им бити враћено много тога: имовина коју портражују у Абердаревој и Крунској улици у Београду, више не постоји. Бели двор је ван закона. Задужбина Карађорђевића је одвојена од имовине крaљевске породице, те ће се та комплексна ситуација решавати као посебан случај. Тако да, Карађорђевићима нема шта да се врати у натури – наводи Селаковић. Он је истакао да је до сада враћена вила Јелисавети Карађорђевић и њеном покојном брату Александру. – Највећи део имовине, и главни породични посед је био Стари двор, који је изузет законом. Могуће је да се посебним законом, уредбом или на други начин законски омогући решавање овог проблема, подједнако повољно за све чланове породице Карађорђевић – додао је директор Агенције за реституцију.

Жика Гојковић, фото: www.poks.rs

Једни од првих који су јавно реаговали на такву најаву Агенције су челници недавно основане монархистичке странке Покрет обнове Краљевине Србије. – Поражавајуће је за Србију да закон у овом случају не важи за све грађане подједнако. Ако не желимо да фаворизујемо породицу која је заслужна што је Србија данас слободна земља, ослобођена од петовековне турске окупације и што је извојевала велике победе у балканским ратовима и Првом светском рату, када је удвостручила своју територију, постала модерна и демократска земља и највећа сила на Балкану, онда макар треба да има исти третман као и сви други грађани наше државе. ПОКС ће инсистирати да се Карађорђевићима врати целокупна имовина, укључујући и некретнине које су стекла два најомиљенија српска краља, Петар I и Александар I Карађорђевић, а које су сада изузете из закона о реституцији. Време је да се исправи велика неправда коју је овој породици учинила комунистичка власт, чији представници су њихову приватну имовину противправно одузели да би се они сами уселили у њу и користили је више од пола века. – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

Марио Мајсторовић, фото: www.royalfamily.org

Марио Мајсторовић, председник Удружења Краљевина Србија на Селаковићеве изјаве о враћању имовине каже да је „питање реституције једно од кључних питања наше будућности, а не наше прошлости“. – Уколико оно не буде решено и садашњи носиоци власти њиме не желе да се баве, или се баве половично и селективно, то значи да подржавају отимање приватне имовине грађана које се догодило након доласка комуниста на власт, што значи да учествују у даљем процесу озакоњења таквих недела и тихо подржавају ту одлуку – навео је Мајсторовић.

Миливоје Антић, координатор Мреже за реституцију у Србији, истиче да је кочница враћања бесправно одузетог у законским процедурама које је неопходно хитно мењати. – За око 300.000 учесника у поступцима пред Агенцијом, па и за породицу Карађорђевић, са изузетком комплекса Бели двор, постоје бројна и доминантно неоснована ограничења од враћања имовине. На првом месту  то су законске одредбе и акти  – каже Антић, истичући да су, у ишчекивању решења, унуци и праунуци бивших  власника, принуђени да закупљују просторе, станове, куће, земљиште како би нормално живели док им се не врати бесправно одузето. Осим тога, они имају велике финансијске трошкова за правнике, вештаке, прикупљање документације, а с друге стране се још увек ни не назире решење враћања одузете дедовине и породичног наслеђа.

1 коментар

  1. Zoran

    20.01.2018. at 20:51

    Dok se sudski ne procesuira Broz kao mirnodopski zločinac i kreator najvece pljačke u Evropi i kao takav osudi,potom Srbija povrati svoju državnost koju je unela u Kraljevinu SHS,prestane da postoji kao „banana“republika,odnosno otpad pokojne SFRJ,potom se oslobodi brozovske mafije na vlasti,dotle u Srbiji nece biti ni pravde ni demokratije ni napretka niti ikakvih civilizacijskih vrednosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости