Повежи се
На врх

Хиљаде евра за једну монету

На сусретима нумизматичара се могу видети вредни и ретки примерци новца и ордења, за које колекционари дају читаво богатство.

Десетак новчаница из доба Краљевина Србије и Југославије сада вреди и више од 10.000 евра. Ордени Краљевине Србије коштају више десетина евра, а предмети са грешком продају се једнако скупо као и уникати.

Сваког уторка Српско нумизматичко друштво (СНД) организује сусрете љубитеља старих новчаница у сали Клуба глувих у Београду. У просторији налик великој учионици, на школским клупама изложен је стари новац, новчанице, ордење, медаље, плакете као и вредносни и историјски папири. На овим мини-сајмовима, рекао је за „Новости“ Зоран Илић, председник СНД, редовно се окупи барем 150 нумизматичара из Србије и иностранства. Јер, од око 600 чланова СНД, око трећина су странци, највише из Немачке, Русије, Италије, Словеније, Грчке и Бугарске.

– Србија је врло интересантна колекционарима из света, јер је на раскрсници различитих култура. То значи да се овде могу наћи врло интересантан новац и новчанице од антике до наших дана. Али, већина страних нумизматичара овде долази због динара, од времена Кнежевине Србије до данашњих. Многима ће звучати невероватно, али ми имамо врло лепе новчанице, лепих боја и ликовних решења која су радили и неки од наших најпознатијих сликара, попут Паје Јовановића – објашњава Илић.

Барем десет наших новчаница из доба Краљевина Србије и Југославије, тврди наш саговорник, сада вреде по 10.000 евра. – Једна од таквих је новчаница од 100 динара Краљевине Србије из 1884. године. Колико нам је познато, постоје само три примерка таквих новчаница. Занимљиво је да је једна од њих купљена у Шведској за 8.000 евра. У овој колекцији новчаница, које су међу нумизматичарима врло цењене су и 10 динара из 1885. године, 20 динара у сребру из 1905. године као и 1.000 динара из 1919. године – открива Илић. Он наглашава да је на овој скупоценој листи и комплет од пет новчаница Кнежевине Србије из 1876. године.

Све „врви“ и када је реч о кованом новцу, јер неки примерци вреде од стотинак до неколико хиљада евра. У том „клубу“ су пет динара из 1879. године и четири дуката у сребру из 1926. године Вредност дукат са ликом краља Александра Првог Карађорђевића, кованог 1934. године, није у три и по грама злата којим је израђен, већ јер је израђен непосредно пре убиства краља и то само у две хиљаде примерака. Та серија новчића има „астрономску“ цену.

Са друге стране, и говоздењаци који нису специфични, ретки и израђени у малим серијама, итекако могу да имају вишемилионски значај:  свака грешка на новцу и новчаницама драстично повећава пажњу колекционара и вредност примерка. – Таква прича је везана за пет кованих динара из 1904. године. Петодинарка израђена поводом века Првог српског устанка на којој пише „Бог чува Србију“ кошта пар стотина евра. Али, поткрала се једна грешка, те једна серија има драстично већу откупну вредност. Кованице, на којој је написано „Бог Србију чува“, сваки нумизматичар ће платити најмање 5.000 евра – појаснио је саговорник „Новости“.

Вредност сваког нумизматичког примерка одређује више чинилаца, а коначан суд даје Комисија за процену СНД. Али, што је очуванији и ређи, па још ако има неку специфичну грешку, то више вреди.

– Жеља нам је да у процени вредноти предмета учествују и Народна банка и Народни музеј. Јер, нумизматичари су чувари историјског добра нације. Из колекција предмета које ми имамо може се много открити и сазнати. Зато је и сваки добар нумизматичар, врхунски познавалац историје и економије једне земље – прича Зоран Илић и поручује да се и најупорнији српски нумизматичари тешко носе са трговцима старим новцем и новчаницама из света, који долазе у Србију и купују вредне и лепе примерке, а потом их на аукцијама широм света продају много, много скупље.

Милион евра за комплет ордења

Србија има много познатих колекционара ордења и медаља. Због изузетне лепоте и уметничке вредности, наше ордење је врло занимљиво и страним колекционарима. – Ордени Краљевине Србије Бели орао првог реда са мачевима и Таковски крст првог реда са мачевима вреде више десетина хиљада евра. Ипак, највише, чак милион евра, вредела би комплетна колекција ордења Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Југославије и СФРЈ. Њу, засад, нико нема – открива Илић.

Колекцијом купио стан

– Пре две деценије један нумизматичар из Словеније купио је чувену колекцију „Информбиро“ за 4.000 марака. Реч је о 16 југословенских новчаница од 1949. до 1951. године. Недавно их је све продао и од зараде купио нови стан у Љубљани – тврди саговорник „Новости“ и додаје да новчанице из ове колекције иначе могу да се купе појединачно, најјефтинија је 50 евра, а најскупља 3.000.

Извор: „Вечерње Новости“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Краљевски весник