Повежи се
На врх

„Грчка, моја вољена Грчка!“

Није свака земља била такве среће као Србија да има народну династију. Напротив, многим земљама уопште није владала династија која је пореклом из државе чији је суверен. На Балкану су сви, осим Србије, имали на свом челу династије са немачког говорног подручја. Међутим, овај краљ је на крају постао, барем у души, Хелен. Ово је прича о Отону Баварском, првом краљу Грчке.

Отон је рођен 1. јуна 1815. године у близини Салзбурга, краљевина Баварска. Занимљиво је да је рођен у дворцу Мирабел, који се налати само 600 метара од родне куће Волфганга Амадеуса Моцарта. Припадао је средњовековној династији Вителсбах, која је имала велики утицај у Светом Римском царству. Отонов отац је био краљ Лудвиг Август Баварски, а мајка је била Тереза од Сакс-Хилдбургхаузена. Имао је старијег брата, Максимилијана, који је на крају и наследио очев престо у Минхену. Образовање младог Отона није било на завидном нивоу. Имао је приватне учитеље који су са њим радили на двору. Учио је класичне науке, природне науке, историју и филозофију. Био је католик.

Време када је Атина постала престоница

Акропољ, фото: Mysterious Greece

Грчка је била део Османског царства, то је био случај још од 1453. године и пада Константинопоља. Устанком 1821-1829. године и интервенцијом великих сила, Грчка је загарантовала своју независност. Номинално је постала република, али темеље те идеје је пољуљало убиство премијера Каподистријаса у тада главном граду, Нафплиону на Пелопонезу, 1831. године. Тада је одлучено да Грчка постане краљевина, али био је проблем чији принц да дође на трон. Престоница је тада смештена у Атину. У Лондону је, 1832. године, одлучено да то буде тада млади Отон. Наводно је та одлука донета јер је династија Вителзбах у Средњем веку имала родбинске односе са византијским династијом Комнин. Он је први и једини католик који је икада био на трону Грчке.

Устанак против младог краља

Отон је имао свега 17 година када је започео владавину, те је уместо њега владало регенство. У Грчку први пут долази 1833. године, а званично започиње своју владавину 1835. године. Био је апсолутиста, по угледу на Хабзбурге. Чланови краљевског савета су били Баварци, што је разгневило народ. Незадовољство владавином младог краља је расло. Народ се годинама спремао за устанак, али није ништа могао да уради због присуства баварских трупа у земљи. Захтевали су од краља да донесе устав, што је он одбијао. Међутим, након повлачења трупа народ креће у оружани устанак на палату у Атини, 1843. године. Војска је остала на тргу докле год краљ није уважио њихове захтеве. Направљен је и парламент који је састављен искључиво од Грка. То је представљало формалан крај владавине маладог Отона. Тада је приморан да напусти земљу и одлази у Баварску.

Закон о чистоћи пива

Али, млади краљ је урадио и добро за своју нову земљу. Када је дошао у Атину, она није била ни налик на представе античких писаца. Баварске архитекте почеле су да граде у „Тевтонском стилу“. Данашња зграда парламента је управо дело једног од најближих сарадника краља Отона. Такође је, као типичан Баварац, водио рачуна о пиву. Прописао је Закон о чистоћи пива, који се морао поштовати. Занимљиво, овај закон је још увек на снази. Огорченост народа Грчке осетио је и када се окренуо Хабзбуршком царству у рату за независност Италије, док је Грчки парламент подржавао Италију. Формално је, током 1862. Године, свргнут са престола, у корист династије Олденбург.

Помагао Грчку из иностранства

Након принудне абдикације, никада се више није вратио у Грчку. Међутим, наставио је да носи церемонијалну Грчку ношњу. Чак је финансијки помагао Грке и улагао у земљу. Никада није прежалио напуштање Грчке. Рођен је и васпитаван у језуитском окружењу, али током живота је постао истински Хелен. Умро је са свега 52 године, 1867. у Баварској, након краће болести. Последње речи су му биле: „ Грчка, моја вољена Грчка“.

Н. Компасић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја