Повежи се
На врх

Градска кућа у Барселони наручила портрет шпанског краља

Градоначелници Барселоне, Ади Колау, поднесен је захтев Монархистичког покрета преко локалног судије, који је у понедељак издао наређење да се портрет шпанског краља Фелипеа окачи на зидове градске куће у престоници Каталоније.

Уклањање бисте краља Хуана Карлоса, фото: АФП

Судска одлука обавезује градску власт да ,,портрет краља Фелипеа VI окачи на преференцијалном и почасном месту у саветодавној комори“. Пресудом се одбацује захтев градоначелнице Барселоне за уклањање портрета и бисте бившег шпанског краља, претходника на престолу и Фелипеовог оца – Хуана Карлоса.

Регално уклањање догодило се у јулу 2015. године, само неколико месеци након што је Ада Колау изабрана за градоначелника каталонске престонице, а уочи доласка делегације шпанске владе у регион, након чега је случај завршио пред судом. Колау је оправдала тај потез тако што је присуство бисте окарактерисала као „аномалију“, с обзиром на то да је краљ Хуан Карлос абдицирао у јуну 2014. године. Она, међутим, није дозволила да нови челник државе, краљ Фелипе, буде приказан као мотив у сликарству или скулптури у ентеријеру градске куће у Барселони.

Према извештајима шпанске медијске куће „Cuatro“, судија је пресудио да је „постављање монархистичких симбола у веће обавезно према општинским прописима“. Доношење решења је последње поглавље у сукобу између републиканске градоначелнице Барселоне и шпанског монархистичког естаблишмента.

Крајем фебруара, високи каталонски званичници одбили су да присуствују првом краљевском пријему краља Фелипеа због избијања највеће кризе од осамдесетих година, тврдећи да је монарх подржао полицијску бруталност и политичку репресију током незваничног референдума о независности.

Посета шпанског краља је, такође, пропраћена уличним протестима и антимонархистичким транспарентима републиканских покрета у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине