Повежи се
На врх

Господин Жика Гојковић: Срби су спремни за монархију; Бићемо највеће изненађење на изборима!

Став: Срби су спремни за монархију, а тиме би земља добила стабилност и углед, национално јединство. Успоставиле би се институције које су политичари уништавали деценијама

Жика Гојковић, председник ПОКС, каже да ће они бити највеће изненађење на предстојећим изборима, те да очекују да их подржи најмање сваки трећи монархиста. Верује да су Срби спремни за монархију, а у интервјуу за Курир објашњава које су предности оваквог уређења.

– Коалиција За Краљевину Србију биће највеће изненађење на предстојећим изборима. Наш циљ је да монархисти буду други или трећи по броју посланичких мандата и да кроз све институције крену у обнову краљевине, која је нелегално, противуставно и насилно укинута 1945. Очекујемо да нас на овим изборима подржи најмање сваки трећи монархиста, који чине трећину наших грађана. Због тога би сваки резултат испод 10 одсто гласова за нас био неуспех.

Да ли бисте прихватили позив СНС за разговор о коалицији после избора? Да ли вам је прихватљива опција да будете део владајуће коалиције?

– Једнако смо удаљени од садашње републиканске власти и од републиканске опозиције која је некада била власт, па би то опет да буде. После избора нећемо правити коалиције са СНС, нити са било којом другом републиканском странком све док они не прихвате наша монархистичка начела. Не боримо се за функције, него за обнову Краљевине Србије. То је наша мисија.

Зашто монархија? Шта Србин добија гласањем за вас?

– Обновом суверене, уставне, парламентарне краљевине Србија би добила стабилност и углед, јер су све европске монархије такве државе, али и национално јединство, које нам је потребније него икада. Успостављањем краљевине Србије десиле би се неопходне системске промене у држави. Поново би се успоставиле институције државе које су политичари свих странака уништавали деценијама уназад. Обновом краљевине Србије ми бисмо добили коначно праву државу у којој би владали ред и закон, што је предуслов за свеобухватни развој и напредак.

Да ли су Срби спремни за монархију?

– Убеђен сам да јесу. Уколико то грађани желе, Устав Србије се може мењати, а самим тим и облик владавине. Ових дана је обележено 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног у манастиру Жича. Имамо дугу традицију државности и краљевине. Све што смо постигли као народ и држава, постигли смо као краљевина, а изгубили као република. Треба само да се вратимо себи и свом крштеном имену, како каже патријарх Павле, а то је Краљевина Србија.

Како бисте ви побољшали животни стандард грађана?

– Обновом краљевине Србија ће постати стабилна и угледна држава јер су све европске монархије такве. Постаћемо интересантни за улагања у нова предузећа инвеститорима из српске дијаспоре и страних држава. На тржишту рада нове компаније ће морати да понуде добре услове радницима ако хоће квалитетне људе, тиме ће и плате бити веће, а самим тим и животни стандард.

О Косову

У РАЗГОВОРЕ УКЉУЧИТИ РУСИЈУ И КИНУ

Која решења бисте ви понудили за Косово и Метохију?

– За нас је статус Косова и Метохије решен јер је дефинисан Уставом Србије као њен неотуђиви део, тако да га не сматрамо отвореним питањем. Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 такође дефинише Косово и Метохију као саставни део Србије. Све више земаља прихвата силу закона, а не закон силе. Сматрамо да у разговоре треба укључити Русију и Кину јер су те земље, заједно са САД и Европском унијом, изгласале поменуту резолуцију, коју је и Србија прихватила.

Курир.рс/ К. Благовић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости