Повежи се
На врх

Генијалност норвешке економије

Краљевина Норвешка, европска држава напретка, покушава да нађе најбољи начин да потроши огромну количину средстава које јој доноси нафта, а да притом, на дужи рок, не угрози економију.

– Све државе око нас приморане су да смањују трошкове. Наш највећи проблем је у томе што нам је богатство тако огромно да постоји опасност да га улудо потрошимо на пројекте који нису довољно исплативи – каже Ејстеин Дерум, главни економиста ДНБ банке, највеће у Норвешкој.

Од краја деведесетих година, Краљевина Норвешка је одговорно инвестирала приходе од нафте у фонд који је, на дужи рок, требало да обезбеди финансирање државе благостања. Фонд најчешће улаже у акције, обвезнице и некретнине, а да би се избегло „прегревање“ новац је углавном пласиран изван ове нордијске земље. На тај начин, Норвешка је постала највећи државни фонд на свету – „тежак“ 750 милијарди долара (570 милијарди евра), или у просеку 1,25 одсто тржишне капитализације сваког регистрованог предузећа на свету.

– Да би обезбедила даљи раст фонда, влада не сме да повлачи више од 4 одсто годишње  да би осигурала равнотежу буџета. У супротном био би у минусу – објаснио је  Дерум, а пренела је „Срна“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине