Повежи се
На врх

(ФОТО) КРЕМ КРАЉЕВЕ АРМИЈЕ: Да ли можете да препознате Живојина Мишића и Степу Степановића?

На овој реткој и историјски значајној фотографији виде се чувене српске војсковође из Балканских и Првог светског рата – Степа Степановић и Живојин Мишић

На фотографији која је настала негде између 1874 и 1880. године је XI класа Артиљеријске школе Војне академије. На њој, у групи младих и одважних питомаца, можете видети и двојицу војвода из времена када су се тек учили војном „занату“ и сањали слободну Србију. Да ли их препознајете?

На овој реткој и историјски значајној фотографији виде се чувене српске војсковође из Балканских и Првог светског рата – Степа Степановић и Живојин Мишић.

Интересантно је да ни Степа ни Живојин нису били нарочито добри ђаци. Ипак, како су завршили 5. разреда Гимназије, обојица су аутоматски били ослобођени полагања пријемног испита за Артиљеријску школу која је уписивала XI класу.

U prvom redu odozdo drugi sleva je Stepa Stepanović, a u drugom redu treći zdesna je Živojin Mišić

Примало се укупно 29 питомаца. Степановић је био 14. у рангу, а Мишић 21. (после одустајања двојице кандидата 19.)

Артиљеријска школа је у то време имала више технички карактер, тако да се је посебна пажња посвећивала математичким предметима у којима Степановић није био нарочито добар.

Ипак, после избијања Херцеговачког устанка, Артиљеријска школа прилагођава свој програм практичној борбеној обуци у којој су и Степановић и Мишић били много бољи.

Јуна 1876. године, после избијања Српског-турског рата, цела XI класа добија нареднички чин и упућује се на фронт. Тиме је школовање двојице славних српских војвода прекинуто, али је започео период који ће обојицу одвести у легенду…

srbijadanas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости