Повежи се
На врх

Филип Карађорђевић: Принц уз свој народ

Принц Филип Карађорђевић на свом Твитер налогу поделио је спот Организације „Крени – промени“, која се противи експлоатацији литијума компаније Рио Тинто у Србији, тачније у долини Јадра, чиме је изазвао огроман број похвала и позитивних коментара на друштвеним мрежама, грађана који се противе да компанија са таквом репутацијом експлоатише поменуту руду на нашим просторима.

Он је видео поделио уз кратак коментар на српском и енглеском језику „Србија није на продају“.

Само пар дана раније принц Филип са својом супругом Даницом подржао је иницијативу да се једна од централних београдских улица, Крунска, утврди као просторно културно-историјска целина, како би се иста заштитила од такозваног „инвеститорског урбанизма“.

– Надам се да ће Влада Србије ускоро и званично донети одлуку о утврђивању Крунске улице за просторно културно-историјску целину. Пре него се догоди да поново неки бахати инвеститор сруши још неко здање које је део богате културно-историјске баштине нашег главног града – поручио је принц Филип на Твитеру, који се појавио и на протесту због рушења предратне градске виле у улици Интернационалних бригада.

Остала је упамћена и порука принца из династије Карађорђевић упућена тада новоизабраном америчком председнику Џозефу Бајдену, као одговор на твит челника САД-а „Америка се вратила“, крајем новембра 2020. године.

– Надам се да ћете се средити и да ћете поштовати суверенитете других земаља. На пример, суверенитет и територијални интегритет Србије. Неки ваши поступци у прошлости створили су многе проблеме мојој земљи. Надам се да нећете поновити такве грешке – написао је тада принц Филип.

Поред фотографија свакодневних активности, Карађорђевић је знао и да уђе у шаљиву конверзацију са администраторима популарних страница са друштвених мрежа, чиме је умногоме задобио млађу публику.

Према подацима са сајта српске краљевске породице, принц Филип рођен је у Ферфаксу у Вирџинији, САД, 15. јануара 1982.

Он је брат близанац принца Александра, и други у реду наслеђа престола. Син је престолонаследника Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце.

Принц Филип је унук краља Петра Другог и краљице Александре. Крштени кумови су му грчки краљ Константин, шпанска краљица Софија и војвоткиња од Калабрије.

Матурирао је на Краљевској Школи у Кантерберију у Енглеској, где је постигао одличне резултате. Дипломирао је на Лондонском Универзитету (УЦЛ), на одсеку за друштвене науке и после тога је радио за Ландсбанк у лондонском Ситију.

Принц Филип и принцеза Даница венчали су се 2017. године у Саборној цркви у Београду. Венчање је служио његова светост Патријарх српски Иринеј. Крајем фебруара наредне године добили су сина Стефана.

Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости