Повежи се
На врх

ЕКСКЛУЗИВНА ФОТОГРАФИЈА: Ваљевски партизани спроводе на стрељање српске сељаке 1941.

Међу егзекуторима се налази и Стјепан (Стево) Филиповић, потоњи народни херој и симбол отпора ваљевских партизана, записао је Немањa Девић.

Једна од ретких сачуваних фотографија, која приказује ваљевске партизане који спроводе на стрељање сумњиве сељаке, августа 1941. године. Види се да су осумњиченима везане руке на леђима, а међу осморицом партизана који их спроводе запажа се и неколико врло младих, вероватно и малолетних момака.

Фото: Фејсбук Саша Адамовић

Међу егзекуторима се налази и Стјепан (Стево) Филиповић, потоњи народни херој и симбол отпора ваљевских партизана. Ова фотографија још један је од аргумената колико је грађански рат у Србији 1941-1945. био сложена појава и колико се нипошто не сме посматрати црно-бело, уз једноставну поделу на добре и лоше, хероје и издајнике. Оригинал фотографије чува се у Историјском архиву Ваљева.

Први пут је објављена и предочена јавности у књизи Бранка Матића “Ваљевски партизани 1941-1942. на фотографијама Бранка Јокића“. На стр. 100-101. аутор, иначе Ваљевац и добар познавалац локалне историје 1941-1945, изнео је и потпис да је други сдесна Стјепан Филиповић.

Иста књига награђена је 2014. наградом СУБНОР-а “Драгојло Дудић“.

 

 

Извор: Фејсбук – Саша Адамовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја