Повежи се
На врх

„Дух малих ствари“ – дела великих људи

Ексклузивна поставка, изложба слика Јелисавете Карађорђевић, рађена специјално за крушевачку изложбу у Кући Симића, заједнички је пројекат „Артис центра“ из Београда и Народног музеја у Крушевцу и састоји се из две тематске целине.

Хуманост Карађорђевића поново на делу

Обе целине осветљавају даровиту уметницу, хуманитарку која је, како тврди, океан прешла сигурно 70 пута носећи помоћ за избеглице, а истовремено одважну племкињу која се годинама борила за рехабилитацију свог оца,  повратак укаљане части његовог имена и која је, напослетку, срећна што живи у Београду, у Србији, где се како наводи „Осећа као код куће“. Пожелела је да део свог живота и стваралаштва подели са Крушевљанима.

– Кнегиња је први члан дома Карађорђевића који се вратио у земљу 1987. године, последње дете које се родило у комплексу на Дедињу и једина девојчица која се родила тамо. Студирала је историју уметности у Француској, дете је једног од највећих познавалаца и колекционара уметности међу овдашњим владарима, Кнеза Павла, који је набавио готово 500 аквизиција европске уметности – напомиње историчарка уметности Тамара Огњевић, дугогогишња пријатељица Јелисавете Карађорђевић, уједно и ауторка концепта поставке.

– Оно што видите почела сам да радим пре три године. Из маштања сам почела да стварам портрете. Видим облак, сликам облак и у њему видим портрет. Инспирише ме много ствари, животиње, људи, биљке – открила је кнегиња Јелисавета Карађорђевић.

Изложба, с једне стране, обухвата 37 предмета од историјског значаја у власништву кћерке кнеза Павла и кнегиње Олге (фотографије, књиге, одећу, обућу, порцелан и сребро – сервис за чај из заоставштине породице Демидоф, парфем, накит, пудријеру, икону, ручно ткан пиротски ћилим са грбом Краљевине СХС), а, с друге стране, 27 њених уметничких радова (цртеже малог формата, принтове фотографија насталих на путовањима по свим континетима са и без интервенције).

Изложба је за посетиоце отворена од 15. маја до јуна наредне године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости