Повежи се
На врх

Десет најзначајнијих империја света

Освајање света било је циљ многих војсковођа, од оних најранијих, па до модерних времена. Историји су добро познати славни владари и војсковође који су своје земље водили близу светске доминације. Александар Велики, Наполеон, Октавијан Август, Дарије,  то су само нека од имена која повезујемо са жељом о светском царству. Нажалост, или пак на срећу, ником од њих то није пошло за руком.

У кратком прегледу представићемо најзначајније империјалне силе, од најмање ка највећој, у погледу глобалне проширености утицаја и моћи.

10. Португал

Десета највећа империја била је Португалска. Данас релативно мала држава, која излази на Атлантски океан, била је прва колонијална сила још крајем 15. века. Колоније ове земље протезале су се од Бразила до обала Јапанског (жутог, или Кинеског) мора. Темељи ове имеприје почивали су на таласократији (владавини/контроли областима прекривеним водом). Најпознатији морепловци Португала били су Васко Да Гама, Фернандо Магелан, Енрике Морепловац и многи други. Територија под сувереном контролом краљева Португала била је величине 10,4 милиона квадратних километара.

9. Абасидски Калифат

Абасидски Калифат била је краљевина на Блиском истоку током средњег века. У састав ове државе улазили су градови као што су Дамаск, Багдад, Самара и Каиро. Територија се протезала од данашњег Алжира па све до Пакистана. Укупна територија калифата била је 11.2 милиона километара квадратних.

8. Француска

Француска империја била је „млада“ империја. Настала је, званично, крунисањем Наполеона Бонапарте 1804. године за цара. Али није створена „преко ноћи“. Освајања Наполеона, и неких његових претходника, допринела су до ширења земље ван европских пространстава. Територије су обухватале и данашњу Канаду, америчку државу Луизијану, многе афричке државе међу којима је највећа Египат, велики део Европе и део до азијских земаља. Неке од тих колонија су и данас део Француске. Територија под француском управом била је величине 13 милиона километара квадратних.

7. Династија Јуан – Кина

Династија Јуан, или Јун, једна је од најмоћнијих династија која је владала Кином, „раме уз раме“ са династијама Минг и Ћинг. Свој врхунац достигла је 1294. године и тада је контролисала целокупну територију данашње Кине и делове данас њој суседних земаља. Територија је била величине 14 милиона километара квадратних.

6. Династија Ћинг

Већ поменута династија Ћинг има своје место на нашој листи. За време владавине ове династије, 36 процената целокупног светског становништва живело је на њеној територији. Величина империје била је 14.7 милиона километара квадратних.

5. Омејадски калифат

Још једна земља са арапског говорног подручја се нашла на листи. То је Омејадски калифат. У време постојања овог царства, арапски калифи су први пут контролисали територије Европе. Протезала се од јужних обала данашње Шпаније, преко северне Африке, па све до Пакистана. Величина земље је била око 15 милиона квадратних километара.

4. Шпанија

Шпанска империја је представљала светску силу све до почетка 18. века. Још једна колонијална сила, чијом заслугом смо спознали најудаљеније пределе наше планете. Као и Португал, базирали су се на таласократији. Управо под Шпанском заставом је Кристофер Колумбо крочио на територију данашњег америчког  континента. Опште су познати и шпански колонијални војници, Конквистадори, који су копненим путем заузимали територије централне и јужне Америке. Владари као што су краљица Изабела, краљ Фердинанд, краљ Карло I заслужни су за слање експедиција у далеке земље. Ова импозантна империја протезала се на 19.4 милиона километара квадратних.

3. Русија

Империја историјски блиска нама, Руска империја, следећа је на листи. Од најисточнијих делова Азије, преко Манџурије, Сибира, Монголије, па све до Шведске, Пруске и Аустријске границе се протезала некада велика империја. Иако је толико импозантна, била је веома разуђена. Током 1913. године била је „кућа“ за само 9 одсто светске популације.  Величина царских пространстава била је више од 22.8 милиона километара квадратних.

2. Монголија

Монголска империја била је, несумњиво, једна од најјачих и најбоље војно уређених земаља на свету. Њен владар, Џингис Кан, једини је војсковођа који никада није поражен на бојном пољу. Он је покорио цео познати свет, за своје сународнике. Империја се протезала од граница Кине на истоку, па све до територија данашње Мађарске и Пољске. Контролисала је 22 процента светске територије, што је око 33 милиона квадратних километара.

1. Велика Британија

Највећа империја још увек, делимично, постоји. То је Британска империја. Краљица је и данас суверени владар многих територија, укључујући Канаду, Нови Зеланд, Аустралију и одређени број мањих азијских и афричких држава. Комонвелт је некада имао територије међу којима су данашње независне државе Индија, Јужжноафричка република, САД,  Кипар, Малта, Нигерија, Уганда, Судан, Египат, део Хонг-Конга и многе  друге. Колонијална политика Британије је била толико јака да је лакше набројати земље које нису биле под њеном влашћу него оне које јесу. Укупна површина „Земље у којој сунце не залази“ била је 33,2 милиона кавдратних километара.

Н. Компасић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја