Повежи се
На врх

Да ли Краљ долази у Београд и остаје заувек?

Магазин „Недељник“  је покренуо полемику на тему постављања споменика краљу Александру I Карађорђевићу у Београду, у духу обележавања једног века од настанка Краљевине СХС. Да ли ће статуа овог, али и других истакнутих монарха из лозе Карађорђевић коначно заблистати у српској престоници, сазнаћемо у току 2018. године.

Коста Чавошки, фото: Медија центар

У 2018. години очекује нас подсетник на 100 година од оснивања заједничке државе Јужних Словена, a за наш портал, Коста Чавошки, професор Правног факултета Универзитета у Београду и академик САНУ, наводи да би усвајање предлога за подизање споменика Краљу Александру у Београду био изванредан потез, јер је он својим заслугама битно утицао на судбину Србије и уједињење српских земаља у Краљевини СХС. – Да није било атентата у Марсељу, Србија би данас била другачија. Уставна монархија је природно уређење за нашу земљу, а историја се потрудила да у протеклим деценијама то поништи – истакао је Чавошки.

Антић: Александар је задужио нашу историју

Чедомир Антић, фото: www.koreni.rs

Чедомир Антић, познати српски историчар, рекао је за „Краљевину“ да „апсолутно подржава сваку овакву иницијативу“. – Краљ Александар је комплексна историјска личност која је својим владарским умећем и врлинама задужила нашу историју. Иако су сви досадашњи режими систематски радили на обезвређивању његовог доприноса, неоспорна је чињеница  да је реч о владару који је руководио уједињењем Словена у Краљевини СХС и био иницијатор балканског јединства. Као противник фашизма и национал-социјализма, био је међу првим жртвама омражених режима и заслужује један такав гест свог народа – подвукао је Антић.

Иницијатива и петиција

Иницијативу за постављање споменика Краљу Александру I, али и Краљу Петру I Карађорђевићу, коју је покренуло Удружење „Краљевина Србија“, подржале су бројне истакнуте личности, попут академика Матије Бећковића, председника САНУ Владимира Костића, Милете Продановића…Тим поводом, једна од најмлађих странака у Србији, која се, како истичу њени челници, залаже за поновно успостављање монархије у нашој земљи, организовала је и петицију на улицама Београда. Реч је о Покрету обнове Краљевине Србије, чији председник Жика Гојковић каже за „Краљевину“ да је

Жика Гојковић, фото: www.poks.rs

срамота да Карађорђевићи имају споменике у Паризу, а немају у Београду. – Велика је срамота за Србију да се навршава скоро сто година од велике победе српске војске у Првом светском рату коју су предводила два краља, Петар I и Александар I Карађорђевић, а да немају споменике у престоници своје отаџбине, у Београду. За разлику од нашег главног града, у престижном делу Париза су споменике добили још пре 80 година. Последњи је час да се не обрукамо пред њима, који су задужили наша поколења својим бесмртним делима, ослободивши Косово и Метохију, рашку област и читаву Македонију чиме су проширили двоструко границе Србије и да им, макар на стогодишњицу од славне победе, подигнемо споменике какве су одавно заслужили – изјавио је Гојковић.

Београд данас красе Булевари краља Александра Обреновића и  кнеза Александра Карађорђевића, али краљ Александар Карађорђевић до данас није добио привилегију да се по њему назове ниједна улица.

  1. Slobodan

    02.02.2018. at 11:51

    Ako moj glas moze da pomogne? Puna podrska inicijativi. Licno mislim da se radi na planu vracanja u srbiju parlamentarne monarhije. Sto takodje ima moju podrsku. I siguran sam a ne samo da mislim, da je parlametarna monarhija za ovakvu nasu politicku situaciju jedini izlaz. Lek za narod. I podizanje moralnih vrednosti.

  2. Slobodan

    02.02.2018. at 16:01

    Kakav spomenik ustaškom kralju u Beogradu? On nije bio srpski kralj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости