Повежи се
На врх

Да ли бисте живели у Лихтенштајну?

Од преко 50 земаља у Европи, међу „најнепознатијим“ је дефинитивно Лихтенштајн. Мала земља, која се граничи са Швајцарском на западу, а Аустријом на истоку, кроз историју „делић“ бројних великих империја, данас независна монархија.

Природна граница на западу земље је река Рајна, док је држава смештена у Алпима. Лихтенштајн има континенталну климу, а зими је идеалан за љубитеље скијања због својих високих врхова. Главни град земље је Вадуц. Државно уређење је парламентарна монархија, на челу земље је кнез од Лихтенштајна.  Број становника је око 40 хиљада и тренутно је 189. најнасељенија земља света. Службени језик је немачки. Парламент земље има 25 чланова, а влада само пет.

Неутрална кнежевина

Током своје историје, Лихтенштајн је био део многих великих империја. Пре свега Римског царства и Светог Римског цартсва. Дуго је земља била посед  Хабзбурга. Династија Лихтенштајн је имала поседе на територији Моравске и Шлезије (данашња Словачка, Чешка и Аустрија). Под своју власт су ставили и две грофовије, Шаленберг и Вадиц, у периоду од 1699. до 1712. године.  Цар Карло VI им је 1719. године подарио титулу обласног кнеза и Лихтенштајн постаје аутономна територију о оквиру Светог Римског царства. Независност је Лихтенштајн добио 1806. године, по распаду Светог Римског царства. Уско су се везали за Аустрију, па су чак кнежеви Лихтенштајна живели у Бечу до 1938. године. Током Другог светског рата земља је остала неутрална, а после рата избила је економска криза. Криза је променила ток земље и тада се она окренула Швајцарској.

У рат отишло 80 војника, вратио се 81

Занимљива ствар је да је Лихтенштајн једина држава која је у рат кренула са мање војника, а вратила се са више. У рату, 1886. Године, кренуо је контигент од 80 војника у помоћ Аустрији. По завршетку рата се у земљу вратио 81 војник. Не само да ниједан војник није погинуо, већ је и један Аустријанац, засићен животом у својој домовини, одлучио да се врати у Лихтенштајн и окуша срећу у тој малој кнежевини. То је, уједно, био и последњи рат у ком је Лихтенштајнска војска учествовала.

Принц Адам од Лихтенштајна (лево)

Међу најбогатијим монарсима у Европи

Владајућа династија је добила име по замку који се налази надомак главног града, Вадуца. Ту фортификацију је дуго користила Аустрија, али је 1807. године враћена династији. Кнез је на референдуму 2003. године добио проширена овлашћења. Тиме је постао монарх са највећим овлашћењима у Европи. Актуелни кнез од Лихтенштјна је Ханс Адам. Он је на ту функцију ступио 1989. године, када му је отац кнез Франц Јозеф умро.  Један је од најбогатијих владара у Европи и има позамашну колекцију уметничких дела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине