Повежи се
На врх

Црни принц у кутији за кекс

У страху да ће им нацисти током Другог светског рата украсти драгоцено камење са краљевске круне, чланови британске краљевске породице су га сакрили. Годинама се нагађало да је то тајно место пећина у Велсу или у Канади, али је истина да је накит био све време на дохват руке краљу и краљици.

Кутија за кекс у каквој је краљевски накит био сакривен

Према информацијама које је објавио “Тајмс оф Лондон”, краљ Џорџ шести, отац краљице Елизабете, наредио је да се сав накит и драго камење спреми у посуду за кекс, и закопа поред дворца Виндзор, где је живела краљевска продица. Испод једног од неколико сигурних улаза у дворац, направљене су две мале коморе са стрмим вратима.

– Драго камење из круне је пажљиво извађено, тако да би у било којем тренутку могло да буде враћено – преноси “Тајмс“ речи Аластера Бруса, једног од краљичиних личних асистената –  Елизабета је тада имала 14 година и није знала за ову тајну. Комора где су скривани драгуљи и данас постоји.

Најстарији наследни комади у целој колекцији краљевског накита који су сакривени у лименој кутији били су рубин „Црни принц“ и сафир „Ст. Едвардс“. Највреднији дијамант који је скинут са круне и сакривен од нациста је „Кулинан 2“ од чак 317 карата. Други по вредности су сафир и рубин, који имају по 170 карата.

– Од свих 2.868 дијаманата колико има на круни, „Црни принц“  ми је најдражи. Јер, датира из 14. века и носиле су га све владарке моје фамилије – рекла је Елизабета у интерјуу за „Тајмс“. – Круна ми је, иначе, јако тешка и не могу дуго да је носим.

Занимљиво је да је краљица увела правило да на двору само удате жене носе накит. Елизабета је раније дозвољавала да Дајана, принцеза од Велса носи неки комад из импозантне колекције раскошног краљевског накита на пријемима и у другим службеним приликама. У свечаним приликама краљица дозвољава да њене тјаре носи Кејт Мидлтон, војводкиња од Кембриџа.

Извор : Тајмс оф Лондон

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине