Повежи се
На врх

,,Чарапе краља Петра“ поново ходају

Дирљива прича о смрти краља Петра и његовој последњој жељи да живот великана оконча скромно, у вуненим чарапама које је једна српска мајка плела за свог трагично настрадалог сина, најпре је поново оживела у роману Милована Витезовића, оживеће и на телевизијском екрану. Људскост, љубав и бол губитка су оно што ову тему чини ванвременом и непревазиђеном.

Вунене чарапе краљу у аманет

Док се српска војска под командом краља Петра Првог Карађорђевића 1915. повлачила кроз ледене гудуре преко Албаније, Макрена Спасојевић, удовица из села Словац код Лајковца, чија је једина жеља била да ожени сина Маринка и да се у кући Спасојевића зачује дечја граја, кренула је у потрагу за јединцем.  Макрена се упутила на далек пут како би свом сину дала вунене чарапе које је исплела за њега и једну пртену кошуљу, да му ублаже тешку зиму. У својој брижности, стигла је чак до Албаније, до Везировог моста преко Белог Дрима, где је стајала и гледала војнике, не би ли међу њима препознала свог сина, међутим, узалуд, ниједан није био Маринко. Тада је угледала старог краља Петра у пратњи војске. Кошуљу је даривала једном рањеном војнику, а вунене чарапе краљу, рекавши му да их назује преко чизама јер ће тако лакше прећи клизав и стрми мост. Када пређе мост, замолила га је да пронађе Маринка Спасојевића из Ваљевског села Словац и преда му чарапе, јер ко би боље знао војника од његовог краља. Краљ је обећао да ће јој испунити жељу, а она му пољуби руку у знак захвалности и опрости се.

Неутешан бол мајке

Пролазило је време, а лелек многих жена одзвањао је крајем, међу њима и Макренин која је плакала над покојним супругом, неизвесном судбином сина и осталих младића из села. Баш у то време, у селу је смештена група окупаторских рањеника, а један од њих запазио је Макрену која га је подсетила на његову мајку. Пред смрт је изразио жељу да га она оплакује, али она није хтела ни да чује. Тек када јој је речено да је то  рањеникова последња жеља, Макрена је отишла на гроб и лелекала из свега гласа, мислећи само на свог сина о чијој судбини ништа није знала, слутећи трагедију. Прича се да је само одједном занемела и опхрвана болом и тугом, мртва упала у странчев гроб.

Краљ подигао споменик сељаку

Краљ Петар се целим путем распитивао за Маринка. Једног дана је, повлачећи се кроз снежне планине, наишао на групу српских војника који су изгубили битку са хладним зимом. Наредио је војсци да их претресу и пронађу војне књижице, у једној је писало: Маринко Спасојевић, село Словац, срез Ваљевски, војска Ужичка. Краљ Петар није имао срца да упути поруку саучешћа мајци. Тек после рата је одлучио да пошаље државног саветника, Илију Ђукановића, у Словац, да изјави саучешће мајци Макрени, али она је одавно преминула и била заборављена. Чувши то, стари краљ је дао новац и наредио да се Макрени и њеном сину Маринку подигне споменик са натписом: ,,Овај споменик подигао је Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић која лежи овде и њеном сину Маринку, који се вечним сном смири у гудурама Арбаније“. Ово је уједно и једини познати случај код нас, а можда и у свету да је један краљ подигао споменик свом поданику, сељаку. Краљ је дубоко саосећао са болом свих мајки које су у ратним временима изгубиле своје синове, чији су животи херојски положени за отаџбину.

Доживотно сећање на Макрену

Стари краљ чувао је ове чарапе до смрти, а у њима је и издахнуо. Како пише Милован Витезовић, 21. августа 1921. године, када се тим лекара окупио око краља Петра, болничар је под јастуком нашао вунене чарапе, а краљ га је замолио да му их обује и након тога је заувек мирно склопио очи.

После Другог светског рата, новим властима је сметало име краља Петра, па је наређено да се споменик сруши. Тек 65 година касније, Друштво српских домаћина на челу са Нићифором Аничићем из Јоханесбурга, покренуло је иницијативу да се споменик обнови, што је недавно и учињено. Захваљујући њима, прича о Макрени Спасојевић, Маринку, краљу Петру и једним сељачким вуненим чарапама у којима је стари краљ симболично провео последње тренутке свог живота, живи и данас.

Од историје до уметничког дела

Симболика овакве смрти великог владара оставила је траг на души сваког ко је о њој читао и слушао и инспирисала уметнике да стварају дела која ће је сачувати од заборава. Филм ,,Чарапе краља Петра“, по истоименом роману Милована Витезовића, аутора, глумца у главној улози и продуцента, Лазара Ристовског, биће посвећен стогодишњици примирја у Првом светском рату. Лазар Ристовски у овом делу представља несвакидашњу причу о монарху, страдању српске војске и грчко-српском пријатељству.

У филмској екипи, учествовало је више од 70 глумаца, делови историјског документарца су, осим у Србији, снимани и у Бугарској и Русији. Приликом представљања филмског пројекта у амбасади Србије у Атини, Ристовски је указао на вековно пријатељство и историјску испреплетаност два народа, као и на судбоносну помоћ која је од Грка стигла српским војницима на Крфу. Говорећи о пројекту који ће се заснивати на историјским о догађајима крајем 1915. и почетком 1916. године, аутор је нагласио да ће оживети бројне историјске фигуре, од краља Петра, преко краља Александра Карађорђевића кога ће тумачити Милош Биковић, до војног стратега, Живојина Мишића, жене хероја Милунке Савић, тадашњег грчког премијера Венизелоса… У центру приче, филма и ТВ серије од десет епизода који ће режирати син Лазара Ристовског, Петар Ристовски, краљ Петар је приказан као човек, прекаљени војник, владар вођен идејом да од Србије створи модерну парламентарну монархију. Завршетак снимања предвиђен је за новембар 2018.

Извор: Телеграф

1 коментар

 1. Veljko Živković

  10.04.2018. at 11:41

  Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика – италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту.
  Уз Лазара Ристовског у улози Краља Петра I Карађорђевића играју: Даница Ристовски у улози Макрене Спасојевић, Милан Колак у улози Маринка Спасојевића, Марко Баћовић у улози Николе Пашића, Танасије Узуновић у улози Војводе Радомира Путника, Светозар Цветковић у улози Војводе Живојина Мишића, Бранко Јеринић у улози Војводе Степе Степановића, Небојша Кундачина у улози Војводе Петра Бојовић, Александар Вучковић у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Марко Тодоровић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Љубиша Савановић у улози Драгутина Димитријевића Аписа, Радован Вујовић у улози Животе, Огњен Никола Радуловић у улози Младог војника, Вахид Џанковић у улози Првог војника, Петар Максимовић у улози Дечака Арбанаса, Никола Павловић у улози Редова, Иван Ракић у улози Официра, Божидар Бекировић у улози Војника Цигу, Александар Марковић у улози Офирица, Председник општине Крупањ Иван Исаиловић у улози Војводе Војислава Танкосића, Иван Вујић у улози Момчила Гаврића, Иван Марковић у улози Здравка Вуловића и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 , 2015, 2016 и 2017. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  РТС ће 2018. емитовати „Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.
  Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
  Честитам!
  Само напред Лазо!
  Пројекат филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у продукцији Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости