Повежи се
На врх

Цар излазећег сунца на заласку владавине

За јапански народ, цар је много више него титула. До скоро сматран полу-божанством и везом са Богом, данас је оличење традиције и културе. Ближимо се првој абдикацији цара у Јапану у последњих 200 година, која ће се десити у марту 2019. године. Цар Акихито ће препустити престо свом сину Нарухиту.

Акихито је рођен 1933. године као пето дете, али најстарији син, цара Хирохита. Школовао се у Јапану од 1940. до 1952. године. Студирао је политичке науке али их никада није завршио. Током Другог светског рата и бомбардовања земље није отишао у егзил. Након рата научио је Енглески којим се одлично служи. По жељи његовог оца, постао је први цар који није служио војску. Као принц је обављао редовне иностране посете.

Након смрти цара Хирохита 1989. године, проглашен је за цара. Постао је први цар који се извинио Кореји и Кини због угњетавања становништва у Другом светском рату. Такође је постао први цар који је посетио место битке јапанске војске ван Јапана. Имао 18 државничких посета, а био је домаћин небројено много посета великих светских државника. Помагао је жртвама тајфуна, цунамија и осталих природних непогода.

Иако цар никада није завршио факултет, као свој хоби наводи маринску биологију. Написао је неколико стручних чланака о истраживањима живота риба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости